Utorak 12.11.2013.
15:01
Z. Mirković, D. Petrović - Vesti

Pilerovi jači od uvreda voditelja

Oduševili publiku: Trio Pilerovi
 



On je takođe negodovao što oni sviraju romsku muziku u austrijskom šou programu, što je izazvalo skandal u ovoj zemlji. Na njegove uvrede reagovao je šef poslaničkog kluba stranke Zelenih u gornjem domu austrijskog parlamenta Marko Šrojder, koji je, tokom emisije, pozivao svoje prijatelje preko društvene mreže Fejsbuk da glasaju za srpske kandidate.

On je i pred početak emisije, a posebno posle uvreda Rapa, tražio da se glasa za Pilerove, koji su u finalu austrijskog takmičenja svirali "Rusku varijaciju". Članovi žirija nemački reper Zido i austrijska pevačica Zabine imali su samo reči hvale za Pilerove, dok je s druge strane Rap stao uz Tomasa Davida, rekavši pred početak završnog galsanja da bi njemu dao pobedu, pa je on na kraju i trijumfovao.
 

Učitelj i uzor

Danijel više ne broji nagrade i pehare koje osvaja na brojnim takmičenjima širom sveta, a uzor mu je kako je rekao, profesor Jovica Đorđević, inače njegov učitelj i mentor s kojim vežba i radi poslednjih godina. Đorđević, rodom iz Lazarevca diplomirao je u Kijevu na Konzervatorijumu "Čajkovski", a u Ukrajini je završio i postdiplomske studije i 1994. godine postao zvanično najbrži harmonikaš na svetu, sa 32 odsvirana tona za dve sekunde.

Bilo kako bilo ovo je ipak veliki uspeh za dva brata i sestru Piler koji su austrijskog publici pokazali da za pravi talenat nema granice. Danijel, Darko i Sandra Piler odrasli su u Beogradu i još kao deca počeli su da sviraju u Knez Mihailovoj ulici i tako da zarađuju za život. Mnogi Beograđani ih pamte još iz perioda kada su bili toliko mali da su jedva držali intrumente i po ciči zimi svirali kako bi zaradili za život. Ali, sreća im se osmehnula pre više od tri godine kada su se prijavili za prvu sezonu takmičenja "Ja imam talenat". Spontanošću, ali i sjajnim sviranjem iako su samouki pobedili su na takmičenju i osvojili 100.000 evra, što je potpuno promenilo njihov život. Deo novca uložili su u školovanje i upisali bečki Konzervatorijum - i to Danijel na odseku harmonike, a Darko na odseku za violinu.


Ali, to što su ispunili snove i školovanje započeli u Beču nije zaustavilo talentovanu braću, posebno najstarijeg Danijela koji poslednjih godina beleži samo uspehe na svetskim i evropskim takmičenjima u sviranju harmonike i sa svakog se vrati sa pregrštom medalja i pehara. Već sada jedan od najboljih svetskih harmonikaša od koga strepe mnogo starije i iskusnije kolege, koje se ceo život školuju za razliku od njega. A, tek mu je 19. godina.
   

2024 © - Vesti online