Utorak 12.11.2013.
12:02
D. Dekić - Vesti

Branimo Srbiju od sporazuma iz Brisela

Slobodan Samardžić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije
 

- Za DSS su lokalni izbori na Kosovu gotovi. Srbi su pokazali da silu ne prihvataju i niskom izlaznošću potvrdili šta za njih znači ta država u koju ih guraju - rekao je Samardžić za "Vesti".
 

Hoće li DSS voditi kampanju protiv kosovskih izbora?
- Nećemo voditi negativnu, već pozitivnu i agitovati za izbore u četiri opštine na severu, gde su uvedene privremene uprave. Te izbore treba da raspiše predsednik Skupštine Srbije.
 

Lovci u mutnom

Kako komentarišete zahteve nekih stranaka za promenu Ustava Srbije?
- Ustav predstavlja odbranu Srbije i njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a svako od političkih aktera koga sadašnja teritorijalnost žulja zalaže se za promenu. Njih je lako prepoznati, jer su više za EU nego za sopstvenu državu. Takvima Ustav Srbije smeta i love u mutnom u prilog nezavisnosti jednog dela državne teritorije.

Vlast je optužila DSS za nerede na severu Kosova tokom izbornog dana?
- Našu stranku su proglasili podstrekačem i to politikom "držite lopova". Mi posedujemo činjenice da su ljudi koje je vlast u Srbiji podržavala izazivali incidente tokom glasanja, a nama stiže pretnja da će nas kažnjavati za nasilje.

Da li DSS ima odgovor na te optužbe?
- To će morati da rešava anketni odbor u Skupštini Srbije i sud. Mi već pred Ustavnim sudom štitimo Srbiju od Briselskog sporazuma, a ako sistem ne može da odbrani državu, onda je ona nepravna i s dominacijom moćnika kao u komunističkom i drugim autokratskim režimima.

Na koji način ćete zaštiti Marka Jakšića, poslanika DSS koji je označen kao glavni organizator nereda?
- Nemamo fizička sredstva, ali imamo pravna i institucije. Zahtevaćemo da se ispita istina o događajima i to je najbolja odbrana. Na stranu Marka Jakšića stala je i Demokratska stranka, ne što brani njega lično, već princip slobode mišljenja i političkog delovanja.

2024 © - Vesti online