Ponedeljak 11.11.2013.
21:18
Beta

Ponovo razbijena tabla na zgradi policije u Vukovaru

Scena iz septembra, kad je u Vukovaru prvi put pokušano sa uvođenjem ćirilice (Foto: Arhiva)
 


Portparol vukovarsko-sremske policije Domagoj Džigumović izjavio je novinarima da je počinilac bio u alkoholisanom stanju i da je u toku kriminalističko istraživanje. Tabla je razbijena alatom za obradu zemlje, prenose lokalni mediji.


Dvojezični natpis na zgradi vukovarske policijske stanice prvi put je razbijen u septembru kada je i postavljen na tu zgradu.


U Vukovaru su u septembru na zgradama javnih ustanova i državnih institucija postavljeni dvojezični natpisi - na latinici i ćirilici, što je izazvalo napetosti i proteste u tom gradu, a table su više puta skidali protivnici ćirilice.


Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji se protivi ćirilici, najavio je da će 17. novembra početi prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjašnjavali da li su za to da se "ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruju na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice".


Sada je to pravo omogućeno pripadnicima nacionalnih manjina koji u određenim mestima čine više od 33 odsto stanovništva, što je slučaj sa Srbima u Vukovaru.

2024 © - Vesti online