Ponedeljak 11.11.2013.
23:10
Srna

Meron odbacio Karadžićev zahtev

Neće Hag na "svoje": Radovan Karadžić
 


Meron je u odluci naveo da nema ovlašćenja da odobrava zahteve koji ne spadaju u nadležnost Tribunala, saopšteno je iz suda u Hagu.


Karadžić je 27. septembra zatražio od predsednika Tribunala da imenuje specijalno sudsko veće koje bi razmotrilo eventualno imenovanje prijatelja suda, koji bi, za račun Tužilaštva, istražio navode da je Del Ponteova prenela Amerikancima sadržinu poverljivog spiska svedoka odbrane bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.
 

Teodor Meron

Meron je 1. oktobra imenovao specijalno veće, koje je 18. oktobra odbilo da razmotri Karadžićev zahtev na osnovu toga što Tribunal nema relevantnu jurisdikciju, navodi se u saopštenju. Karadžićev zahtev je zatim vraćen Meronu, koji je u ponedeljak doneo odluku da ga odbaci po istom osnovu.


Zahtev Karadžića se temelji na tajnoj depeši Ambasade SAD u Hagu, objavljenoj na "Vikiliksu", u kojoj je navedeno da je Del Ponteova 16. aprila 2004. godine potvrdila predstavnicima SAD sadržinu poverljivog spiska svedoka, koji je Milošević tri dana ranije podneo Tribunalu.

2024 © - Vesti online