Ponedeljak 11.11.2013.
19:56 >> 20:59h
Beta

"Srbija treba da obezbedi izgradnju gasovoda"

Njeno Ministarstvo pripremilo sve što je potrebno: Zorana Mihajlović
 

- Dalje je na nama da se bavimo eksproprijacijom i svim što je potrebno da se uradi paralelno s tim da bi upošte moglo dalje da se ide u izgradnju "Južnog toka" - rekla je Zorana Mihajlović za Televiziju B92.


Ministarka je navela da je njeno Ministarstvo energetike uradilo sve što je trebalo da bi moglo da počnu radovi.


- Ministarstvo je pripremilo sve što je trebalo: počev od Zakona o eksproprijaciji, a 10.000 parcela treba da se ekpsropriiše. Kada govorimo o garancija iz budžeta i pravilnicima, to je urađeno. Kada govorimo o samom Srbijagasu i njegovoj sposobnosti da ispostavi sve fakture, to trenutno nema veze s Južnim tokom, ali Srbijagas svakako u tom smislu nije u najboljem stanju - kazala je Mihajlovićeva.

Nikolić: Srbija za lestvicu više u regionu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom sastanka s predsednikom ruske kompanije Gazprom, Aleksejem Milerom, ukazao na značaj realizacije projekta gasovoda "Južni tok".

Nikolić je naveo da realizacija tog projekta Srbiju "podiže za jednu lestvicu u regionu i promoviše je u značajan ekonomski faktor ne samo na Balkanu, nego i u celoj Evropi", saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Ona je navela da tek treba da se razmatra sporazum o kreditu, odnosno o modelu finasiranja "Južnog toka".


- Što se srpske strane tiče mi ulažemo zemljište i postoje već određene garancije. Sa srpske strane možemo reći da neka osnova postoji, sada je pitanje dogovora da li se uzima kredit, koliki je kredit, da li je grejs period... - kazala je Mihajlovićeva.


Radovi na izgradnji gasovoda za ruski gas "Južni tok" kroz Srbiju počeće 24. novembra ove godine, dogovoreno je na sastanku predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i direktora ruskog Gazproma Alekseja Milera, saopštila je Vlada Srbije.


Cena deonice gasovoda kroz Srbiju je 1,7 milijardi evra, a znatan deo radova će izvesti domaća preduzeća. Narednih dana će biti utvrđeni tehnički detalji za početak radova na gasovodu "Južni tok", dodaje se u saopštenju. Namena gasovoda "Južni tok" je transport prirodnog gasa iz Rusije do zemalja Evropske unije.

2024 © - Vesti online