Ponedeljak 11.11.2013.
16:51
Beta

Dačić i Miler: Južni tok u Srbiji od 24. novembra

Aleksej Miler (levo, u prvom planu) i Ivica Dačić
 


Dačić je istakao da je "Južni tok" jedna od najvrednijih investicija u Srbiji poslednjih decenija i da je izgradnjom tog gasovoda Srbija dosledna u sprovođenju Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom.


Premijer je istakao da je u interesu i Srbije i Rusije da se taj sporazum sprovede, a za Srbiju je važan jer ona postaje regionalni energetski centar, piše u saopštenju.


Cena deonice gasovoda kroz Srbiju je 1,7 milijardi evra, a znatan deo radova će izvesti domaća preduzeća.


Dačića i Miler su razmotiri mogućnost da jedan krak gasovoda ide ka Makedoniji, a drugi ka Republici Srpskoj (BIH), a planira se da jedan krak transportuje gas ka Kosovu što bi sve obezbedilo regionalnu stabilnost u snabdevanju gasom.


Narednih dana će biti utvrđeni tehnički detalji za početak radova na gasovodu "Južni tok", dodaje se u saopštenju. Namena gasovoda "Južni tok" je transport prirodnog gasa iz Rusije do zemalja Evropske unije.


Gasovod će počinjati na jugu Rusije, kod grada Anape, prolaziti preko dna Crnog mora do Varne u Bugarskoj, a od Bugarske bi se granao u dva kraka. Jedan krak bi iz Bugarske preko Grčke išao do Italije, a drugi preko Srbije i Mađarske do Austrije.

2024 © - Vesti online