Ponedeljak 11.11.2013.
17:32
Beta

"Ni Priština ne bi gradonačelnika Albanca"

Srbima ostavljeno da odluče, poručio Dačić
 

Dačić je rekao da su međunarodna zajednica i Vlada Srbije prepustile kosovskim Srbima da sami odluče o svojoj sudbini i da li će imati Albanca za gradonačelnika.

Ali, "Srbi to neće prihvatiti, neće da biraju, a neće ni da prihvate. Tu može doći do sukoba koji mogu da prerastu u velike incidente, a Srbiji su vezane ruke", rekao je premijer posle polaganja venca pred Spomen-kosturnicu branilaca Beograda.

"Tačno se zna koliko su Albanci dobili, i tačno se zna koliko Srba treba da izađe da glasa da na čelu Kosovske Mitrovice ne bi bio Albanac", kazao je Dačić.

Istakao je da bi zajednica sprskih opština na Kosovu trebalo da bude "arterija za vezu" Srbije i Srba na Kosovu jer su "sve druge presečene". "To je jedini način da nema promene položaja Srba na Kosovu i Metohiji, radnih mesta i funkcionisanja veza sa Srbijom", kazao je Dačić.

Rekao je da će "Srbija učiniti sve" da se ne ponove incidenti sa birališta u Kosovskoj Mitrovici 3. novembra, za šta očekuje podršku snaga EULEKS-a, UNMIK-a i KFOR-a.

Premijer je rekao da Kosovska Mitrovica ima veliki značaj za formiranje zajednice srpskih opština. Taj koncept se zasniva na tome da u Kosovskoj Mitrovici bude centar deset opština - četiri sa severa i šest sa juga, i tu bila i skupština te zajednice.

2024 © - Vesti online