Ponedeljak 11.11.2013.
14:54
Beta

Hrvatska ojačala tim za tužbu protiv Srbije

Ilustracija: U hrvatskom timu i engleski pravnici

"Zadatak tima je da tužbu za genocid prezentira na najbolji mogući način i objasni svetu šta se zaista dogodilo. Nakon završetka usmenog dela rasprave, sav materijal koji je godinama prikupljan postaće javan. Onda će se videti da Republika Hrvatska nije zaboravila na žrtve i videće se ko je šta uradio", izjavio je ministar pravosuđa Hrvatske, Orsat Miljenić. Dodao je da će Hrvatska, nezavisno od tužbe, preduzeti sve da gonjenje ratnih zločina bude što delotvornije.

Zastupnica Hrvatske je profesorka međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci, Vesna Crnić-Grotić koja je nedavno na tom mestu zamenila profesora Mirjana Damašku. On će u pravnom timu Hrvatske ubuduće biti pravni savetnik.

Hrvatski tim čine i kozastupnici pomoćnica ministra spoljnih poslova, Andreja Metelko-Zgombić, načelnica u Ministarstvu pravosuđa, Jana Špero i profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Davorin Lapaš.

U timu su, navodi zagrebački dnevnik, renomirani britanski advokati, specijalizovani za međunarodno pravo Dzjems Kroford i Filip Sends, a najnoviji član tima je Kir Starmer, dosadašnji glavni tužilac za Englesku i Vels.

2024 © - Vesti online