Ponedeljak 11.11.2013.
13:42
Beta

"Nismo bili ludi da počnemo I svetski rat"

Postavljanje venca na Spomenik oslobodiocima Beograda
 

"Da je Srbija bila tako luda država, lud narod, zašto su onda i sve ostale zemlje odmah ušle u taj rat", upitao je Dačić posle polaganja venaca na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda, povodom 95. godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 1918.

On je istakao da je Srbija u tom ratu izgubila trećinu stanovništva i da zbog srpskog naroda ne želi da se to ikada više ponovi. Srpski premijer je ocenio da iskrivljenu sliku o početku Prvog svetskog rata daju oni koji su zapravo za njega krivi.

"U Sarajevu imamo podizanje spomenika Francu Ferdinandu, a kad bi u Beogradu počeo da se gradi spomenik Gavrilu Principu, to bi značilo da favorizujemo one koji su izvršili Sarajevski atentat", kazao je Dačić.

On je istakao da bez obzira što se to kroz prošlost "tovarilo Srbiji za vrat", atentat u Sarajevu na austrougarskog prestolonaslednika apsolutno nije bio uzrok početka Prvog svetkog rata.

Dačić je podsetio na sve, kako je naveo, hrabre bitke i stradanje srpske vojske kroz četiri godine Prvog svetskog rata.

"Hrabro je i časno boriti se za slobodu, ali Srbija je dala previše", kazao je Dačić, podsetivši na stotine hiljada izginulih Srba u Velikom ratu.

Prema njegovim rečima, Srbija je izabrala pravu stranu, pa tako treba da i u miru ostvari svoje mesto koje joj po prirodi pripada u ujedinjenoj porodici evrpopskih naroda.

Polaganju venca na Spomen-kosturnici oslobodilaca Beograda na Novom groblju prisustvovale su delegacije ambasada zemalja saveznika u Prvom svetskom ratu, a ceremonija je održana uz najviše vojne počasti.

2024 © - Vesti online