Nedelja 10.11.2013.
20:44
Beta

Keri: Nismo mi ni slepi, ni glupi

"Nismo slepi, a ne mislim ni da smo glupi", rekao je Keri u intervjuu za NBC iz Ženeve gde je prošle noći trodnevna runda pregovora završena neuspešno, ali će se pregovori nastaviti za desetak dana.

"Potpuno smo u stanju da procenimo da li postupamo u interesu naše zemlje i sveta, a posebno naših saveznika kao što su Izrael i zemlje Zaliva", rekao je Keri.

Mi branimo naše saveznike: Džon Keri

"Nema nikakve razlike u stavovima vlade SAD i Izraela o Iranu'', rekao je Keri odgovarajući na to što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u više navrata kritikovao to što se SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Nemačka dogovaraju sa Iranom.

Predsednik Obama je "spreman da potpiše sporazum o bezbednosti naših saveznika u regionu", dodao je on i rekao: "Nastavićemo da ih branimo, kao i do sada, od svih vrsta napada spolja".

Na ženevskom sastanku, sazvanom u atmosferi velikih očekivanja od novog predsednika Irana, tragalo se za dogovorom o nuklearnom programu Irana koji kaže da je taj program civilni, ali ne krije da ima i vojnu komponentu.

Pregovori su se nasukali zbog zahteva nekih učesnika, posebno Francuske, da se razradi privremen sporazum koji bi trajao šest meseci što bi bio prvi "proverljiv" korak ka trajnom dogovoru.

Naredni sastanak u Ženevi je zakazan za 20. novembar.

"Ili će sporazum biti dobar, ili ga neće biti", rekao je danas Keri i ocenio da su pregovarači "jedinstveni i svi se zalažemo za one garancije za koje smatramo da će biti i garancije za Izrael i za sav svet".

2024 © - Vesti online