Nedelja 10.11.2013.
19:29
Beta

"Ko nema odbornike, ne može u veće"

Strankama koje nisu prešle cenzus, nije mesto u privremenom veću: Zoran Alimpić
 

"Smatramo da predstavnici devet lista koje su učestvovale na prošlogodišnjim izborima, a nisu prešle cenzus, ne treba da učestvuju u privremenom organu, jer to ne bi bilo u skladu sa Ustavom i zakonom", rekao je Alimpić novinarima.

On je ponovio da Demokratska stranka (DS) treba da ima najmanje dva člana u privremenom organu, jer ima više od dve petine odbornika u Skupštini. Alimpić je dodao da DS još uvek nije odlučila koga će kandidovati za članstvo u privremenoj upravi, zato što od Vlade nisu dobili dopis kojim se traži da ih predloži.

"Ne samo Zakon o lokalnoj samoupravi, nego i Ustav kaže da Vlada Srbije prilikom formiranja organa mora da vodi računa o političkom sastavu Skupštine", rekao je Alimpić.

Dragan Đilas smenjen je 24. septembra s mesta gradonačelnika Beograda glasovima većine odbornika u Skupštini grada. Pošto u roku od 30 dana od smenjivanja Đilasa nije izabran novi gradonačelnik, u Beograd će biti uvedena privremena uprava koju imenuje vlada, odnosno privremeno veće od pet članova koje upravlja gradom.

To veće može da radi dva meseca, nakon čega se raspisuju izbori za Skupštinu grada.

2024 © - Vesti online