Nedelja 10.11.2013.
14:51
RTS

Srpski vojnici štite brod UN od pirata

Srpski vojnici u mirovnim misijama širom sveta
 

Pukovnik Milivoje Pajović, načelnik Centra za mirovne operacije Vojske Srbije je prilikom ispraćaja 130 pripadnika vojske u mirovnu misiju UN u Libanu, na aerodromu u Nišu rekao da će tim Specijalne brigade tokom prve polovine novembra otići u bazu u Džibutiju, u Istočnoj Africi.


U Džibutiju će se specijalci ukrcati na brod Programa za hranu UN "Karolina skan" i štitiće ga od potencijalnih napada somalskih pirata u narednih osam meseci. Vode Indijskog okeana u kojima deluju somalski pirati su poslednjih godina sve "mirnije", upravo zbog angažovanja Evropske unije, ali i drugih zemalja, kao što su Kina, Rusija i Iran - koji štite svoje brodove od napada. Broj napada je opao sa 176 tokom 2011, na pet ove godine, s tim da nije potvrđeno da su napade ove godine izveli somalski pirati.
Somalija je plodno tle za pirate, jer vlada te zemlje, nema faktičku vlast nad većim delom zemlje.
 

Polovinu teritorije kontrolišu ekstremisti iz grupa poput El Šababa, koji je povezan sa Al Kaidom, kao i dve samoproklamovane države Somalilend i Katumo koje niko nije priznao. Baze pirata se uglavnom nalaze na teritorijama koje priznaju centralnu vlast, ali nemaju veliku vojnu moć kojim bi pirate i druge kriminalce uspele da suzbiju. Takođe, somalska vojska i policija se još formiraju i oskudevaju u vojnoj opremi.


 

Inače, jedan oficir Vojske Srbije je šef saniteta misije EU za obuku somalske vojske (geografski smeštenoj u obližnjoj Ugandi), a četvoročlani vojno-medicinski tim iz Srbije je stacioniran u glavnom gradu Mogadišu.  Učešće u misiji EU biće prvo angažovanje specijalaca Srbije u nekoj mirovnoj misiji.  U misijama se trenunto nalazi više od 214 pripadnika Vojske Srbije koji su stacionirani u Libanu (oko 140 ljudi), zatim na Kipru (više od 40), medicinski timovi se nalaze u Somaliji i DR Kongo, a vojni posmatrači nalaze se u Obali Slonovače, Liberiji i u regionu Bliskog istoka.


U operaciji "Atalanta" Vojska Srbije za sada ima tri oficira u komandi misije u Nortvudu u Velikoj Britaniji i jednog oficira na holandskom desantnom brodu "Johan de Vit" koji je trenutno u Indijskom okeanu.
 

Skupština Srbije je odobrila u maju ove godine učešće pripadnika VS u misije Evropske unije u Maliju, ali još nije došlo do realizacije ove odluke. Na nedavnom sastanku ministra odbrane Nebojše Rodića i nemačkog ambasadora Hajnca Vilhelma bilo je reči o učešću srpskih mirovnjaka u misiji u Maliju, koja nema borbeni karakter.
Planira se da Srbija i Nemačka u misiju pošalju mešovite timove za obuku i vojni sanitet.

2024 © - Vesti online