Ponedeljak 11.11.2013.
08:00
Vestionline

13 razloga da počnete da jedete nar

Sok ili sveža biljka - i jedno i drugo je puno zdravlja
 

Usporava starenje - Nar sadrži ogromnu količinu antioksidanasa, zbog čega vrlo lako absorbuje slobodne radikale.

Štiti bubrege - Najnovija istraživanja, objavljena pre nekoliko dana, pokazuju da ekstrakt nara sprečava oštećenja bubrega i štiti ih od toksina. b

Štiti i regeneriše jetru - Sok od nara ne samo da štiti jetru već pomaže i regeneraciju posle oštećenja.

Jača imuni sistem - Bilo da konzumirate svež nar ili njegov sok, u organizam unosite veliku količinu vitamina C, posebno bitnog tokom hladne sezone kada vladaju prehlade.

Nar je antialergijski - Nar sadrži veliku količinu supstanci poznatih kao polifenoli, za koje je dokazano da smanjuju biohemijske procese koji su povezani sa nastankom alergija.
Sprečava srčana oboljenja - Nova istaživanja pokazuju da nar poboljšava sposobnost organizma da sintetizuje holesterol i uništava slobodne radikale u vaskularnom sistemu.

Smanjuje rizik od raka prostate - Jedno istraživanje je pokazalo da sok od nara i ekstrakt nara mogu da ubiju ćelije raka.
Sprečava rak dojke - Istraživači su proučavali uticaj soka od nara i njegovih hranljivih komponenti na rak dojke. Rezultati su pokazali da su sok ovog voća i ekstrakt veoma efikasan lek u sprečavanju da se rak razvije.

Sprečava rak kože - Kod osoba koje su jele nar uočena je znatno niža stopa raka kože.

Štiti DNK - Hranljivi sastojci i antioksidansi u naru reaguju sa genetskim materijalom i štite ga.

Reguliše krvni pritisak - Istraživanja su pokazala da upotreba ekstrakta nara snižava krvni pritisak, izazvan konzumiranjem masne hrane.
Reguliše metaboličke procese - Upotreba nara smanjuje nivo šećera u krvi, poboljšava osetljivost na insulin, pomaže organizmu da se izbori protiv upala. Zbog navedenih efekata nar može da pomogne pri mršavljenju.

Štiti od infekcija - Ekstrakt nara povećava efikasnost lekova protiv gram negativne flore. Mnoge gram negativne bakterije poznate su po svojoj otornosti na antibiotike.

2024 © - Vesti online