Nedelja 10.11.2013.
11:04
RTS

Zagrevanje stvara džinovske zmije

Džinovski pitoni već gospodare Everglejdsom
 

Bloh je na čelu tima američkih naučnika, otkrio vezu između globalnog zagrevanja koje se desilo tokom paleocensko-eocenskog termalnog maksimuma pre 55 miliona godina, i evolucije životinja iz tog perioda, pa upozorava da se identična stvar može ponoviti.

Prema novom istraživanju, naučnici su utvrdili da će porast temperature, kao onaj u prošlosti, izazvati rast reptila, dok će se sisari smanjiti.

"Ogromne zmije često zagolicaju našu maštu, ali je priroda prevazišla čak i fantazije Holivuda", rekao je doktor Bloh, podsetivši na 1,25 tona tešku Titanoboa cerrejonensis, najveću vrstu zmije koja je ikada živela na Zemlji, a mogla je da proguta životinju veličine današnje krave.

Američka saveznda država Florida se inače već suoćava sa problemom superzmija, onosno ogromnih pitona koji su zagospodarili močvarnim prostorom Everglejdsa. Burmanski pitoni, koji su prodavani kao kućni ljubimci pa kasnije odbačeni u močvaru, ukrstili su se sa domaćom vrstom i tako su nastali primerci neverovatnih veličina. Njihovom rastu i razmnožavanju dodatno je pogodovala klima i nedostatak grabljivica koje bi ograničile njihovu dominaciju.

2024 © - Vesti online