Nedelja 10.11.2013.
09:40
Srna

"Meštrović naci-fašistički-socijal-realistički utamničio Njegoša na Lovćenu"

Njegošev mauzolej na Lovćenu
 

"U stvari, na Lovćenu je Meštrović sa Njegoševom bistom i naci-fašističko-socijal-realističkom vizijom, a to je Meštrovićeva vizija Njegoša. O tome svedoči Mauzolej na Lovćenu", rekao je mitropolit za Srnu.

Amfilohije ističe da je Mitropolija samo u ovoj godini pisala dva puta Vladi Crne Gore, tražeći da se vrati crkvica na Lovćenu, ali da odgovora nije bilo.

"U zahtevu smo naveli da će, ako ova generacija ne vrati Njegoševu crkvu na Lovćenu, to uraditi neka dostojnija generacija od naše. Crkva nije kamenje, ona nije uništena, uništeni su oni koji su je rušili i nestali sa lica zemlje, koji su izbrisani iz pamćenja i božjeg i ljudskog", kaže Amfilohije.

Ikona Svetog Njegoša, kojeg SPC nije priznala

Mitropolija crnogorsko-primorska obeležava jubilej 200 godina od rođenja Njegoša, a tim povodom održano je više svečanosti.

Mitropolit crnogorsko-primorski podseća da je 19. maja Mitropolija svečano unela lik Svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša - Lovćenskog Tajnovidca u cetinjski manastir i time proslavila njega kao svetitelja crkve Božije.

Amfilohije ističe da je odluku o proglašenju Njegoša svecem Sabor Srpske pravoslavne crkve ostavio za neko buduće vreme, ali da Mitropolija crnogorsko-primorska nastavlja da proslavlja na lokalnom, mesnom planu svoga mitropolita svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša.

"Njegoš je veliki divni dar narodu svetosavskom srpskom. I time se svetosavski srpski narod upisuje među izabrane, Božije narode. Njegoš je izbranje ovog naroda, prvi posle Svetog Save koji je tako duboko, doživeo Boga i posvedočio. Njegoš je naš Mojsije, Tajnovidac, Bogovidac. Neko ga naziva Jeremijom, jeste, on je Jeremija, ali je ipak pre Jeremije. Mojsije, zakonodavac, jedan od retkih. Mi nemamo u našoj istoriji čoveka njegove mere Tajnovidca", ističe Amfilohije.

On ocenjuje da "šest sahrana Petra Drugog Petrovića Njegoša govori ne da je samo bio velikomučenik dok je živ bio na zemlji, nego jedan od retkih na svetskom planu velikomučenika".

Mitropolit Amfilohije zaključuje da je "Njegoš naše dobro koje nosimo u Evropu, jer mi Evropi možemo da ponudimo našu svetu veru pravoslavnu - Njegoševu veru, pravu izvornu, nepatvorenu, jevanđelsku, Hristovu, apostolsku".

Ta vera je, ističe mitropolit Amfilohije, sačuvana na poseban način i u kamenoj Crnoj Gori i ovaploćena u Svetom Petru Cetinjskom, Petru Drugom Petroviću Njegošu, Lovćenu, Cetinjskom manastiru u hramu Hristovog Vaskrsenja.

2024 © - Vesti online