Nedelja 10.11.2013.
05:44
Beta

Dodik u klin, Incko u ploču

Kritikovao izveštaj Valentina Incka: Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske
 

Komentarišući redovni izveštaj visokog predstavnika Valentina Incka generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Munu o stanju u BiH, Dodik je naveo da su pritiske na pravosuđe vršili upravo visoki predstavnici, dodavši da to Incko "nikada neće napisati".

Incko je u izveštaju upozorio na probleme u vezi s vladavinom prava u Bosni i Hercegovini, uključujući i, kako je naveo, neprimerene političke napade na državne pravosudne institucije, i činjenicu da domaće vlasti u celoj zemlji ne sprovode oduke Ustavnog suda BiH.

Zbog, kako je Dodik naveo, jednostranog stava OHR-a, Vlada Republike Srpske šalje svoj izveštaj Savetu bezbednosti UN-a.

"Više nego ikada postoji interes nekih članica Saveta bezbednosti za izveštaj Vlade RS, čak su sugerisali i da se što pre dostavi kako bi mogli da obave adekvatne pripreme", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci posle sednice Glavnog odbora SNSD-a.

Dodik je ocenio da je Incko doprineo "potpunom krahu političkih institucija i rada u Federaciji BiH", što se ne pominje u njegovom izveštaju Savetu bezbednosti BiH.

"Imamo i apsurdnu situaciju, pa se navodi da se stabilizovala situacija u FBiH, a svi smo svedoci da tamo teško funkcioniraju institucije", naveo je on.

2024 © - Vesti online