Nedelja 10.11.2013.
06:21
Beta

Sedma sila na udaru: 52 novinara ubijeno u Siriji

Užasu u Siriji nisu pošteđeni ni novinari
 

Otmice novinara vrlo su rasprostranjena pojava u Siriji, ali njihove medijske organizacije često se odlučuju da te slučajeve ne prijavljuju iz straha da bi otmičari mogli da odustanu od pregovora i ubiju novinare.

Podaci kojima raspolaže Komitet odnose se na period od početka 2011. do danas. Ta organizacija raspolaže pouzdanim podacima o otmici najmanje 30 novinara, ali bi taj broj mogao da bude veći.

Prema podacima udruženja Novinara bez granica, čije je sedište u Parizu, od izbijanja sirijskog rata najmanje 60 novinara je zarobljeno a 110 ih je ubije. Tako velike razlike moguće su, objašnjava AP, zbog toga što se razlikuju definicije ko se zapravo smatra za novinara.

Veliki deo informacija koje dolaze iz Sirije ne dolaze od novinara, nego od ljudi koji rade za razne lokalne medijske kancelarije koje osnivaju pobunjenici, pa ih zbog toga neke organizacije vode kao novinare.

Do sada je poznat identitet samo 10 stranih novinara koji su oteti. Među njima su četiri Francuza, dvojica Amerikanaca i po jedan Libanac, Španac, Jordanac i novinar iz Mauritanije. "Svaki put kada neki novinar uđe na teritoriju Siriju, on praktično stavlja na kocku to da li će biti otet ili ne", kaže jedan od istraživača Komiteta za zaštitu novinara Džejson Stern.

2024 © - Vesti online