Subota 09.11.2013.
18:02
Srna

Hrvatska: Usvojena deklaracija kojom se upozorava na položaj Srba

Rešiti probleme Srba u Hrvatskoj: Igor Radojčić
 


Radojičić je naveo da se ta pitanja odnose i na pristup suđenjima i otkrivanju ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj.

"Cilj mog prisustva bilo je da u ime institucija i naroda Republike Srpske pružim razumevanje i podršku radu Srpskog narodnog vijeća i borbi za ostvarivanje boljih prava Srba u Hrvatskoj, koji se suočavaju sa još mnogo izazova i poteškoća", rekao je Radojičić.

On je dodao da Srpska sarađuje sa Srpskim narodnim vijećem, čiji su predstavnici često gosti u Banjaluci, kao što i predstavnici Srpske učestvuju na njihovim događajima u Zagrebu i Hrvatskoj.

"Želimo da u tom kontaktu, s jedne strane, izrazimo razumevanje, a s druge strane, u našem kapacitetu koliko možemo da podržimo rad i borbu za bolja prava Srba u Hrvatskoj", naglasio je Radojičić.

On je naveo da je Skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu prisustvovalo oko 1.700 učesnika koji su članovi lokalnih skupština i drugi zvaničnici iz reda srpskog naroda, te predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik patrijarha srpskog Irineja vladika Fotije, predstavnici predsednika Hrvatske i Srbije, te predstavnici nevladinih organizacija.

Radojičić je napomenuo da je današnja Skupština Srpskog narodnog vijeća druga posle ratova na ovim prostorima i raspada Jugoslavije, te da baštini tradiciju nekadašnje srpske skupštine iz Sremskih Karlovaca od prije 150 godina.

2024 © - Vesti online