Subota 09.11.2013.
14:24
Srna

Evropi ne smeta odnos Hrvata prema Srbima, ali joj smeta odnos prema gejevima

Sabor je na inicijativu katoličkog udruženja, doneo odluku o raspisivanju referenduma za 1. decembar na kojem će se građani izjasniti da li su za to da se brak Ustavom definiše kao životna zajednica muškarca i žene.

Foto: Ilustracija

Ovo je prvi referendum u Hrvatskoj, koji se raspisuje na osnovu prikupljenih potpisa građana, pošto je Građanska inicijativa "U ime porodice" sakupila više od 740.000 potpisa za raspisivanje referenduma.

Poverenik Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks rekao je za Rojters da članstvo u EU ne garantuje automatsko poboljšanje ljudskih prava, kao i da Evropski sud za ljudska prava daje vrlo širok manevarski prostor zemljama članicama u vezi istopolnih brakova i partnera.

Zapadne novinske agencije prenele su vest o referendumu kao o odlučivanju o zabrani istopolnih brakova. Austrijska APA navodi da hrvatska Vlada levog centra referendum smatra diskriminatorskim, ali da nije pokušala da ga spreči ispitujući ustavnost referendumskog pitanja.

Zanimljivo da EU, čija je Hrvatska od nedavno članica, nije reagovala na ukidanje ćiriličnih tablica u Vukovaru i diskriminatorski odnos koji ima prema Srbima.

2024 © - Vesti online