Nedelja 10.11.2013.
08:00
lisa.rs

Trikovi za mršavljenje

Trikovi koji će pomoći u mršavljenju

- 20 minuta pre obroka, pojedite šaku sirovog koštunjavog voća ili semenki.

Telu je potrebno dvadeset minuta da pošalje mozgu informaciju da je su u telo unete hranljive materije. Tek onda prestaje osećaj gladi. Uz to, koštunjavo voće sadrži proteine i tzv. dobre masti.

- Pre svakog obroka, možete pojesti i pola grejpfruta.

Uvođenje grejpfruta u ishranu može dovesti do većeg i zdravog gubitka kilograma za kratak vremenski period. Možete i iscediti ovo citrusno voće i, pred svaki obrok, popiti oko 200 ml svežeg soka.

- Nije dobra ideja jesti dok gledate televizor.

Obedovanje dok vam nešto odvlači pažnju može uticati na to da unesete i do 40 procenata više kalorija nego obično. Zato odložite novine i isključite televizor i zaista uživajte u hrani.

- Začini smanjuju glad, tvrde stručnjaci.

Rezultati istraživanja koje je sproveo "Britanski časopis za ishranu" pokazali su da začin, kao bogat dodatak jelu, može uticati na osećaj gladi i znatno je smanjiti. Naime, određene materije koje se nalaze u nekim vrstama začina podstiču oslobađanje endorfina. Takav je, recimo, čili - on sadrži kapsaicin, koji podiže nivo endorfina.

- Jedite npr. desert bar 10 min. (u prevodu - uživajte u hrani, ne gutajte je bez dobrog žvakanja!)

Odvojte jedan minuta za mirisanje obroka, posmatranje i razmišljanje o njemu. Potom uzmite jedan manji zalogaj, žvaćite polako, koncentrišite se na teksturu poslastice, a tek potom progutajte. Naučnici s Univerziteta Istočne Karoline utvrdili su da ljudi ne uživaju u hrani koliko bi trebalo i da manji zalogaji povećavaju zadovoljstvo koje obrok donosi, a samim tim dovode do smanjenja kilograma.

A kad smršate, ostanite vitki zauvek!

2024 © - Vesti online