Subota 09.11.2013.
11:04
RTS

Osumnjičeni za ratne zločine šetaju Beogradom?!

Svima je potreban brži, energičniji, beskompromisniji rad na procesuiranju ratnih zločina
 

Vladimir Vukčević prisustvuje dvodnevnoj konferenciji u Palati pravde u Nirnbergu na panelu "Novi sudovi, nove tekovine: iskustva i očekivanja u vezi sa međunarodnim i domaćim sudovima nadležnim za međunarodne zločine".

Kako je istakao Vukčević, svima je potreban brži, energičniji, beskompromisniji rad na procesuiranju ratnih zločina.

Vukčević je rekao da za njega predstavlja veliku čast što je prvi tužilac iz Srbije koji

Zašto ne sudite ubicama Srba?!

se našao na mestu "koje je simbol pravde za žrtve nacizma, najmračnijeg perioda u istoriji Evrope", saopšteno je iz Tužilaštva za ratne zločine.

Svoj govor Vukčević je održao u sudnici broj 600 nirnberške Palate pravde, u kojoj se svojevremeno vodio proces protiv Hermana Geringa, Hitlerovog komandanta vazdušnih snaga, koji je 1. oktobra 1946. godine osuđen na smrtnu kaznu, zajedno sa 11 drugih nacističkih zvaničnika.

U radu konferencije učestvovali su tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu Hasan Bubakar Dželou i od 1. jula 2013. tužilac Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove, zatim nekadašnji tužilac Specijalnog suda za Sijera Leone Dejvid M. Krejn, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, zamenik tužioca Specijalnih veća Suda u Kambodži Viljem Smit.

Iz regiona se učesnicima konferencije obratio i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.

2024 © - Vesti online