Subota 09.11.2013.
13:40
Telegraf

Srbi su manje depresivni od Hrvata i Crnogoraca

Svakako smo veseliji od Švajcaraca, Holanđana, Skandinavaca, Japanaca
 

Prema najnovijem istraživanju, stanovništvo Hrvatske i Holandije je najdepresivnije u Evropi, gde preko sedam odsto ljudi pati od ove psihičke bolesti. Nešto slabije su najtmurnijim mislima ugroženi Švajcarci, Crnogorci, Skandinavci i žitelji bivših sovjetskih republika.

Što se ostalih bivših SFRJ republika tiče, s manje od četiri odsto depresivnih Bosanci su najveseliji, a Slovenci su u istoj grupi kao i Srbi. Makedonci su nešto depresivniji od nas i nalaze se na granici da imaju ozbiljnih psihičkih problema. objavljeno je u studiji u časopisu Plos Medicine.

Važno je napomenuti da za siromašne zemlje nema pouzdanih podataka o depresiji, a istraživači su bili primorani da se proceni na osnovu statističkih modela regresije. Uprkos svemu tome, njihovi nalazi su značajni i često iznenađujući.

Više od pet odsto populacije pati od depresije na Bliskom istoku, u Severnoj Africi, podsaharskoj Africi, istočnoj Evropi i na Karibima. Najniža stopa zabeležena u istočnoj Aziji, Australiji, Novom Zelandu i jugoistočnoj Aziji. Govoreći o pojedinačnim zemljama, najviše slučajeva depresije javlja se u Avganistanu, a najmanje u Japanu.

2024 © - Vesti online