Subota 09.11.2013.
13:03
J. L. Petković - Vesti

Beograd krije dva sporazuma sa Prištinom?

Borislav Stefanović, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke u Skupštini Srbije
 

Po rečima poslanika Demokratske stranke Borislava Stefanovića, niko od poslanika "ni do danas ne zna pravi sadržaj sporazuma o telekomunikacijama i energetici" koji su 13. septembra u Briselu postigli Beograd i Priština.

Overena predaja Kosova

Demokratska stranka Srbije je pre mesec dana predala Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti sporazuma o telekomunikacijama i energetici Beograda i Prištine. Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić smatra da su ti sporazumi potpisani 13. septembra u Briselu i da su poslednji u nizu sporazuma "kojima Srbija predaje Kosovo Albancima".

- Niko nije našao za shodno da poslanicima dostavi tekst tog sporazuma. Njega nema čak ni na sajtu Vlade. Sve što o njemu znamo jeste da stupa na snagu 2015. godine, i da smo uspeli da "alociramo" pozivni broj +383 koji će dobiti zvanična Priština, a što je objašnjenje koje vređa inteligenciju - upozorio je Stefanović.


Ovaj bivši pregovarač u briselskom dijalogu sa Prištinom nekoliko puta je tražio od predsednika skupštinskog odbora za KiM Milovana Drecuna da zakaže sednicu na kojoj bi se raspravljalo o ovoj temi, ali nije dobio odgovor.


- Dakle, na sajtu Vlade Srbije postoje samo dokumenti koje smo mi (iz bivše vlasti, op. a.) postavljali. Više puta smo napismeno tražili taj dokument, i predsednik odbora Drecun je takođe zahtevao, ali očigledno da ministru Aleksandru Vulinu ne pada na pamet da se odazove na naše pozive. Prosto, oni žele da izbegnu polemiku, i to što rade je vrlo štetno. Mi i dalje ne znamo šta će biti sa 4.000 zaposlenih u Elektroprivredi Srbije na KiM - da li će njih preuzeti KEK ili neko drugi?

- Kome će pripasti Gazivode i Valača? Da li će i dalje moći da funkcioniše mreža 064, da li će pozivni broj +383 biti međunarodno tarifiran, šta će biti sa navodnih 400 miliona evra duga, koji nam traže za "trasfer struje"? I pored svega što se moglo očekivati od ove vlasti, iznenađen sam da se ovako ponaša - zaključuje Stefanović.

2024 © - Vesti online