Subota 09.11.2013.
12:41
N. Đorđević - Vesti

Testerom protiv barikada

Dragan Alempijević, žitelj sela Drač kod Kragujavca
 

U intervjuu za "Vesti" ističe apsurd jer je proglašen krivim u momentu kada mu je,kako tvrdi, život bio ugrožen.


Žaljenje

Žao mi je što sam to uradio, ne znam šta mi je bilo. Žao mi je i tih radnika koji štrajkuju. Znam kako je kad si nezaposlen. Ali, ja sam se samo borio da što pre dođem do lekara, kaže Alempijević.

Kako ste uopšte došli u takvu situaciju?
- Osetio sam da mi je loše. Krvni pritisak mi je bio visok. Imam dijabetes, četiri puta dnevno primam insulin, a uz to imam i astmu. Pošao sam sa drugarom kolima u bolnicu, ali na barikadi nisu hteli da nas puste. Molio sam ih da prođemo da ne gubimo dragoceno vreme dok zaobilazimo njihove barikade, a to je sigurno sedam kilometara duža trasa. Nisu hteli.


I vi odmah za testeru?
- Pao mi je mrak na oči. Izašao sam i iz gepeka izvadio testeru. Nisam na nikog nasrnuo, niti pretio, samo sam ih molio da me puste. Štrajkači su sedeli pored autobusa kojim su preprečili put i odmahivali rukom. Isekao sam grede, ali tada se umešala policija, koja tu preusmerava saobraćaj. Oni su i pozvali hitnu pomoć.
 

Blokiran i put i pruga

Radnici kragujevačkog prevoznika „Autosaobraćaj" skoro tri nedelje drže u blokadi magistralni put Kragujevac- Kraljevo. U blokadi je i pruga. Oni su sa svoja jedina četiri ispravna autobusa preprečili prolaz jer traže devet plata, overu zdravstvenih knjižica i socijalni program, dok čekaju strateškog partnera da ih spase.

Šta su konstatovali doktori?
- Pritisak mi je bio 170 sa 90, otkucaji srca od 117 do 124. Pozeleneo sam, davali su mi kiseonik. Hitna me je odvezla u Urgentni centtar i tamo su mi stabilizovali i pritisak i šećer.


Posle toga ste otišli kući?

- Ne! Policijska marica je išla iza vozila hitne pomoći. Sačekali su me kad sam izlazio iz Urgentnog centra i priveli sudiji za prekršaje. Sudija me je odmah proglasio krivim za narušavanje javnog reda i mira i razrezao kaznu od 10.000 dinara. Ako je ne platim, moraću u zatvor. Ali, teže mi je to što su mi oduzeli motornu testeru.


Zašto?
- Zato što tom testerom njome zarađujem za život. Posle 17 godina rada u Preduzeću za puteve ostao sam bez posla. Sečem drva za 400 dinara po satu i tako izdržavam ženu i dvoje dece. Kako sad da zaradim i da platim tu kaznu.

2024 © - Vesti online