Petak 08.11.2013.
22:03
b92.net

Astronomi otkrili "čudan i zastrašujuć" objekat u svemiru

Slika repatog asteroida 
 

"Bili smo potpuno zatečeni kada smo ga otkrili. Ono što je još zanimljivije, struktura njegovih repova menja se dramatično za svega 13 dana kako izbacuje prašinu. I to nas je iznenadilo. Veoma nam je teško da verujemo da posmatramo asteroid“, izjavi oje Dejvid Džuit, vođa projekta i profesor na Univerzitetu Kalifornija.

I dok su komete poznate po svojim repovima – tragovima vaporizovane prašine i vode, asteroidi ne ostavljaju nikakav trag i oduvek su bili primećivani kao jedna svetlosna tačka.

Iako astronomi još nemaju odgovor zašto ovaj objekat nazvan P/2013 P5 ima šest repova, oni veruju da je njegova brzina rotacije dostigla brzinu pri kojoj počinje da se dezintegriše.

Takođe je nepoznato šta je izazvalo ovako nasilnu rotaciju asteroida. Udar sa drugiom asetroidom je eliminisan, s obzirom da bi takav događaj stvorio veliku količinu prašine.

Džuit veruje da bi ovo neobično otkriće moglo da bude prvo posmatranje "smrti asteroida" sugerišući da bi sila rotacije mogla da nastavi da ga cepa sve dok ne postane toliko mali da se više ne smatra asteroidom.

2024 © - Vesti online