Petak 08.11.2013.
22:25
Beta

Hrvati odlučuju da li je brak zajednica žene i muškarca

Venčanje (foto:ilustracija)
 

Sabor je sa 104 glasova za, 13 protiv i pet uzdržanih raspisao referendum na predlog konzervativne građanske inicijative "U ime obitelji", koju je podržala Katolička crkva u Hrvatskoj i deo stranaka opozicije.

Inicijativa je sredinom juna Saboru predala potpise 749.000 građana za raspisivanje referenduma s pitanjem "Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene".

Budući da je utvrđeno da je prikupljeno dovoljno potpisa za referendum, odnosno više od 10 odsto od ukupnog broja upisanih birača u Hrvatskoj, pristupilo se proceduri njegovog raspisivanja. To će biti prvi referendum na nacionalnom nivou u Hrvatskoj koji je inicirala neka građanska inicijativa.

Ustavnom definicijom braka kao zajednice žene i muškarca sprečila bi se mogućnost da se u budućnosti omogući sklapanje istopolnih brakova.

Referendum je podelio hrvatsku javnost, a predstavnici hrvatskih LGBT organizacija zatražili su pre nekoliko dana od Sabora pokretanje postupka ocene ustavnosti referendumskog pitanja, jer smatraju da većina nikad ne bi smela da odlučuje o pravima manjine, odnosno da je referendum o ljudskim pravima protiustavan.

2024 © - Vesti online