Petak 08.11.2013.
17:56
Beta

Incko opet ocrneo BiH pred UN

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko
 

Visoki predstavnik je istakao i probleme u vezi s vladavinom prava u Bosni i Hercegovini, "uključujući i neprimerene političke napade na državne pravosudne institucije, i činjenicu da domaće vlasti u celoj zemlji ne sprovode oduke Ustavnog suda BiH".

Incko je istakao da je prema samo jednoj nesprovedenoj odluci Ustavnog suda BiH, "potrebno doneti jednostavne amandmane na Izborni zakon u vezi sa imenima naseljenih mjesta, ukoliko želimo da se naredne godine održe opšti izbori".

U izveštaju, visoki predstavnik je izrazio zabrinutost činjenicom da izabrani zvaničnici u BiH "i dalje pokazuju spremnost da otvoreno i direktno osporavaju osnovne postavke mirovnog sporazuma, uključujući i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine".

"Te izjave su kontraproduktivne i doprinose političkoj nestabilnosti u zemlji", naveo je Incko u izveštaju i dodao da je pozitivna činjenica da su vlasti u BiH sprovele zakasneli popis stanovništva i domaćinstava, koji će dati korisne podatke za ekonomsko i socijalno planiranje.

Visoki predstavnik će se obratiti Savetu bezbednosti UN 12. novembra, kako bi i lično informisao Savet o situaciji u Bosni i Hercegovini.

2024 © - Vesti online