Petak 08.11.2013.
18:13
Srna

Dodik: Sudbinu zemlje određuje narod, a ne sila i nametanje

"Tamo gde političke elite prihvate bilo kakav uticaj ili vođstvo stranaca, nema te zemlje"

- Ono što je ključno i što je isticano na svim mestima u Moskvi je to da sudbinu tih zemalja moraju da određuju sami narodi i da ne sme da bude nikakvog nametanja sa strane, jer tamo gde političke elite prihvate bilo kakav uticaj ili vođstvo stranaca nema ni te zemlje, ni države, a samim tim ni naroda. Zato je snažna poruka Rusije nemešanje u unutrašnje stvari pojedinih zemalja i želja za partnerstvom, istakao je Dodik i istakao da Rusija ima veliko razumevanje i neku vrstu emocije za srpski narod u Republici Srpskoj i BiH "ali da ona nije ta koja će doći u BiH i definisati njenu politiku".

Dodik je dodao da je zvanična Moskva veoma informisana o načinu na koji se sprovodi Dejtonski sporazum i da u potpunosti razume poziciju Srpske.

- Spremni su da brane sprovođenje međunarodnog ugovora i međunarodnog prava, što je i osnovna politika Rusije, i to ne samo u vezi sa Dejtonskim sporazumom, nego i drugim međunarodnim pravnim aktima. To je još jedna potvrda odlučnosti Ruske Fedracije da na globalnom multilateralnom, a pogotovo na nivou BiH nastavi sa odbranom onoga što je slovo Dejtonskog sporazuma, istakao je Dodik i naveo da je upoznao rukovodstvo ruske Dume sa nizom kršenja Dejtonskog sporazuma, te podsetio da je BiH zemlja sastavljena u Dejtonu i predstavlja oblik državne zajednice sa dva entiteta.

- Pozicija Republike Srpske je veoma jasna. Mi podržavamo Dejtonski sporazum i ne sporimo BiH u njenim Dejtonskim okvirima, ali sve ono što je visoki predstavnik silom i arogancijom nametnuo, bilo političkim pritiskom ili silom zemalja koje su podržavale takvu politiku, mora u budućnosti da bude preispitano i postavljeno na logične osnove Dejtonskog sporazuma. Odnosno, sporazum entiteta mora prethoditi svakom prisvajanju bilo koje nadležnosti, istakao je Dodik.

2024 © - Vesti online