Petak 08.11.2013.
12:29
Beta

Rusi: Žao nam je zbog incidenta u KM

"Nažalost, proces glasanja je na Kosovu bio narušen, protivpravnim akcijama ekstremista, koji su razbili tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Lukaševič na konferenciji na novinare odgovarajući na pitanje agencije Beta o stavu Moskve o proteklim izborima na Kosovu.

Maskirani ljudi upali i razlupali biračko mesto u OŠ ''Sveti Sava''

On je podsetio na činjenice vezane sa održavanje tih izbora.


"Rukovodstvo Srbije je pozvalo lokalne Srbe da najaktivnije učestvuju u procesu glasanja. Kako je to ispalo, verovatno je svima očigledno", rekao je Lukaševič.

Lukaševič je naveo da je "sukoba i provokacija" bilo i na drugim mestima, dodajući da su se u Briselu premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači dogovorili da se na tri biračka mesta ponovi glasanje. On je dodao da će rusko ministarstvo "još komentarisati (te izbore) jer proces nije završen".

"Našu principijelnu poziciju o pripadnosti Kosova teritoriji Srbije vi dobro znate, što je utvrđeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, koju niko nije ukinuo", rekao je portparol ruskog MIP-a.

Na pitanje Bete kako komentariše inicijativu poslanika Pravedne Rusije Mihaila Jemeljanova da Moskva proglasi nelegitimnim izbore na Kosovu i da Državna Duma 12. novembra glasa o nacrtu rezolucije sa takvim stavom Lukaševič je odgovorio: "Neka to bude na savesti deputatskog korpusa i tog deputata konkretno".

2024 © - Vesti online