Vredna pomoć probudila nadu

Sve teže se kreće: Dobrila Grujić

Došavši u beogradsko dopisništvo "Vesti" jedva i uz pomoć prijatelja, kako bi ovaj prilog preuzela, suze nije mogla da sakrije.


- Mnogo su me obradovali, ne samo novčanom pomoći već pre svega u ljudskom smislu. Hvala im do neba. Od kada mi je suprug preminuo, više od deceniju i po, oslanjala sam se samo na sopstvene snage. Dece, nažalost, nismo imali, pa sam se pomirila sa sudbinom da ću kroz život morati sama. Greškom lekara, nažalost, stigla sam do ovog stadijuma kada me noge izdaju, a bez operacije kolena sva je prilika da ću ostati nepokretna.

- Na kolica, verujte, ne smem ni da pomislim. Tek onda ne bih znala kako dalje. Stan u kome živim je mali i nimalo prilagođen takvoj situaciji, a pri tom sam sama. Ko bi me gledao? Da ne govorim o tome što još nisam stekla uslov za penziju. Moram da radim bar još godinu i po dana da bih ostvarila prava na to - rekla je zajecavši gorko Dobrila.
 

Kontakt

 

Svi plemeniti čitaoci "Vesti", koji žele da pomognu nesrećnoj Dobrili Grujić kako bi otišla na neophodnu operaciju kolena, mogu stupiti u kontakt sa njom i dogovoriti se o načinu slanja donacije. Njena adresa je: Ulica Ismeta Mujezinovića br. 25/3, 11070 Novi Beograd, Srbija, a broj telefona: +381 64 18 48 692. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

Njena golgota počela je prošle godine kada je prvi put osetila bolove u predelu kolena.
- Otišla sam na pregled kao i bilo koji drugi čovek zabrinut za sopstveno zdravlje. Dali su mi terapiju i poslali me kući, ne obazirući se mnogo na moje stanje, valjda i zbog godina. Lekovi i fizikalne terapije, međutim, nisu mi pomogli. Išla sam kod lekara nekoliko puta i uporno se žalila, ali oni kao da nisu imali sluha za to. I tako u nekoliko navrata, dok nisam počela da osećam vrtoglavicu i da hodam uz pomoć štapa.

- Oba kolena su mi zbog hroničnog oboljenja u veoma lošem stanju. Kako to u našoj državi biva, stavljena sam na listu čekanja za operaciju na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica. Prošlo je godinu dana od tada, a ja još nisam stigla na red. Saznala sam nedavno da sam na listi tek 1.004 po redu... - priča Dobrila Grujić i dodaje:


- Eto, tako je naše zdravstvo od mene sada napravilo socijalni slučaj i osobu koja mora da moli za pomoć, jer da bih odmah bila podvrgnuta hirurškom zahvatu treba da platim čak 5.250 evra. Kreditno nisam sposobna zbog minimalnih primanja, tako da je ova suma za mene pusti san. Da sve bude teže još radim kod dve porodice, kuvam im. Za drugo nisam sposobna zbog užasnih bolova koje trpim. Jedva uspem i da odem na posao. Sve je to golema muka. Primanja su mi, kao što možete da pretpostavite, minimalna, jedva dovoljna da pokrpim sopstvene potrebe, a strah me je i da pomislim šta će sa mnom biti ukoliko padnem u postelju...


Nemajući kud Dobrila je odlučila da se posredstvom "Vesti" obrati za pomoć humanim zemljacima u dijaspori. Odgovor humanih Banijaca iz daleke Australije dao joj je nadu da će je gorka sudbina, zahvaljujući dobrim ljudima, možda ovog puta poštedeti.

2024 © - Vesti online