Subota 09.11.2013.
01:12
D. N. Petrović - Vesti

Sever Kosova u ćorsokaku!

Ne lažnoj državi: Bojkot izbora uspeo na severu Kosova
 

- Kako čujemo sada Ketrin Ešton "broji glasove" i odlučuje koliko je Srba izašlo i kakva će vlast biti. Šta god da izbroji i koga god da dovede na čelo opština, biće to nenarodna i antisrpska vlast koju Srbi neće smatrati svojom i koja neće moći dugo da opstane - kaže Zlatibor Đorđević predsednik udruženja Stara Srbija. On ipak u svemu vidi i nešto pozitivno.
 

Spremni za seobu

Srbi na severu su pod strašnim psihološkim pritiskom koji neki ne mogu da izdrže, pa tiho, posebno iz straha da im deca ne dobiju diplome sa pečatom Republike Kosovo, povlače svoje u Srbiju. Ranije su sa Albancima lako izlazili na kraj, sada je protiv njih i Beograd. Strahuje se da će seobe tek uslediti i da će se broj Srba na severu Kosova za koju godinu prepoloviti. Gotovo svi koji su na listama za gradonačelnike opština na severu imaju kuće ili drugu imovinu u Srbiji i primaju plate iz Beograda i Prištine.

- Uprkos svemu što se dogodilo i što će nam se još događati, ima nečega i dobrog za nas Srbe na severu - što brine i Beograd i Prištinu i Brisel. Sa deset odsto izašlih, od čega je polovina glasala na silu, ucenjena platom i radnim mestom, a deo je doveden iz Srbije, ne može se nikada reći, mada Hašim Tači to već tvrdi, da su Srbi odlučili da žive u nezavisnom Kosovu. Ne, Srbi su, bojkotom, jasno rekli da neće ni nezavisno Kosovo ni veliku Albaniju, i to će uvek biti veliki problem za sve koji su nas batinom terali na ove izbore i na izdaju - smatra Đorđević.


Moguće je da će Beograd pokušati da na tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici "istera" što više Srba i tako progura i spase Krstimira Pantića i listu "Srpska". Međutim, Albanci će sigurno, u nemalom broju, biti zastupljeni u Skupštini opštine Severna Kosovska Mitrovica i prvi put će, od 1999. godine doći u severni deo grada da odlučuju o njegovoj sudbini.
 

Legalan otpor ucenama: Marko Jakšić

- Dolazak će za Srbe na severu, nenaviknute da vlast dele sa Albancima, biti veoma bolan, niko ne zna kakve će biti reakcije, ali se svi slažemo da stvari neće ići onako kako su Hašim Tači i Ivica Dačić isplanirali - ističe jedan od profesora Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici koji, uprkos pretnjama da će ostati bez posla, nije glasao prošle nedelje.


Ako ponovljeni izbori u Kosovskoj Mitrovici i uspeju, formiranje Zajednice srpskih opština opet će ostati pod velikim znakom pitanja, jer je neizvesno ko će u drugom krugu pobediti u srpskim opštinama južno od Ibra. Srpska lista je, prema prvim rezultatima, imala najviše glasova, ali to može biti Pirova pobeda.

Moguće su i koalicije bez Srpske liste (Tačijevi Srbi i Albanci na primer) koje neće hteti Zajednicu srpskih opština, pa će Beograd morati da moli Hašima Tačija i Ketrin Ešton da im pomognu da se Zajednica, koja i inače neće imati neka značajnija ovlašćenja (kao udruženje građana), nekako ipak skrpi.

Dačić: Biće vam onako kako odlučite

Premijer Ivica Dačić pozvao je Srbe da izađu na ponovljeno glasanje na tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici, poručivši im da je to pitanje opstanka.
- Biće vam onako kako odlučite. Ako Srbi ne izađu na izbore biće im gradonačelnik Albanac. Nek im je sa srećom - rekao je Dačić. On je istakao da su Srbi sada u prednosti jer znaju koliko njih treba da izađe na izbore da Albanac ne bi bio gradonačelnik Kosovske Mitrovice.

2024 © - Vesti online