Petak 08.11.2013.
12:01
D. Dekić - Vesti

Štrajkačima prete robijom

Blokada magistralnog puta Kragujevac - Kraljevo tokom protesta radnika Autosaobraćaja
 

Štrajkači saobraćajnice blokiraju, jer zbog višemesečnih neisplaćenih zarada ne mogu da prehrane porodicu, a država je nemilosrdna kod izmirenja njihovih poreskih i komunalnih obaveza i spremna da ih zbog dugova izbaci na istu tu ulicu. Da drugog izlaza nema dokazali su nedavno zaposleni u pribojskom FAP-u koji su tek blokadom pruge Beograd-Bar, izdejstvovali dogovor sa Vladom Srbije.
 

Hoće moderno roblje

Ivica Cvetanović objašnjava da se najavljenim zakonom o radu, prema pravima radnika Srbija vraća više od veka unazad.
- Od radnika prave modernog roba koji će raditi dan i noć, a da se za mišljenje o regulativi pitaju samo domaći i strani poslodavci, a ne i radnici. Nećemo to dozvoliti. Napravili smo sindikalni front, tražimo iskren socijalni dijalog na bazi evropskih zakona i socijalno-ekonomskih povelja u interesu svih, a ne samo investitora - naveo je Cvetanović.

Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović kaže da ukoliko ne mogu da se izbore za isplate zarada i druga prava, radnici neće poštovati zakone pa makar njih 5.000 završilo u zatvoru.


- Država ne kažnjava poslodavce koji krše zakon, ne isplaćuju plate, ni zdravstveno osiguranje radnicima. Kada bi radnik da reši te elementarne probleme, očito ne može drugačije, jer ih se neko iz vlasti seti tek kad zabarikadiraju put ili prugu - kaže Veselinović i podseća na drastične primere poput radnika koji je isekao prst da bi ostvario prava.


Da će štrajk zakonski biti potpuno obesmišljen, mišljenja je generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Nebojša Rajković koji ukazuje da se promene radnog zakonodavstva u regionu radi zbog prilagođavanja zahtevima stranih investitora.


Blokada magistralnog puta Kragujevac - Kraljevo tokom protesta radnika Autosaobraćaja
 

Zakon pišu u hotelu

Da u Srbiji ništa ne može da se radi javno ukazuje Željko Veselinović koji nam otkriva da se predlog Zakona o radu piše u tajnosti u hotelu sa pet zvezdica u Aranđelovcu.
- Zakon tajno pišu u hotelu Izvor sa pet zvezdica, a te blagodeti uživaju na račun nas građana, poreskih obveznika - otkriva ovaj sindikalni vođa za "Vesti".

- To se tretira kao deo ekonomskih mera, umesto da uređuju odnos radnika i poslodavca. Očito bi da prikriju loš poslovni ambijent i nesposobni menadžment i sve prebace na radnika koji lako može da bude otpušten. Mnogo se komplikuje i ograničava pravo na štrajk, a sindikat svodi na puku formu, što je u EU nepojmljivo. Kod nas nema odnosa radnik-poslodavac, već gazda i sluga, a još bi ima najbolje bilo da bude rob - kaže ovaj sindikalac.


On se ne nada sluhu države za radničku klasu, jer je Srbija na prosjačkom štapu i pod pritiscima stranih investitora, pa bi da od srpskog radnika naprave kineskog i da u daju mizernu platu za beskonačan rad.


- To su besmislene priče o privlačenju investicija. One neće doći sa ovakvim zakonom, već kada se stvori siguran poslovni ambijent, iskoreni korupcija i uspostavi efikasni pravni sistem - poručio je Rajković.
 

Pruga važnija od prava radnika

Skupština Srbije je juče nastavila rad načelnom raspravom o izmenama Krivičnog zakonika koje su predložili naprednjaci, a predviđaju kao krivično delo i ugrožavanje železničkog saobraćaja, što bi moglo da bude uvođenje zabrane štrajka na mala vrata. Predloženim izmenama zakona uvodi se "krivično delo ugrožavanje javnog saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom" zbog, kako je naveo predlagač, učestale pojave protivpravnog zaustavljanja prevoznog sredstava u železničkom saobraćaju.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije Ivica Cvetanović ističe da su sindikati okupljeni u toj asocijaciji protiv ovih predloga zakona, jer su na štetu radnika. Naročito izmena zakona o štrajku kakve su nepojmljive evropskim zemljama.


- Taj zakon inače ima malo država u EU, a zanimljivo je da i oni koji su ga kod nas pisali posle su bili protiv njega. Antievropski je i predlog zakona o radu koji je nesrećno urađen na štetu radnika - kaže Cvetanović.

Testerom na blokadu

Da štrajkovi i blokade onih koji prava traže na ulici mogu dovesti do sukoba i sa običnim građanima, pokazalo se u Kragujevcu gde je Dragan A. (39) motornom testerom presekao drvenu gredu kojom su radnici Autosaobraćaja blokirali magistralni put Kragujevac-Kraljevo.
Prema saopštenju policije, štrajkači su onemogućili prolazak automobilu koji je vozio Dragan A. Protiv njega će biti podneta prekršajna prijava.

 

Sindikati protiv mera

Država tvrdi da će predložene izmene Zakona doprineti lakšem zapošljavanju, sindikati uzvraćaju da će pojednostaviti otpuštanje radnika. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić ukazuje da će ukoliko se usvoje predložene mere puno oštetiti radnike.
- Isplata otpremnine za godine radnog staža kod poslednjeg poslodavca, produžavanje rada na određeno vreme, smanjenje naknada za bolovanje i godišnje odmore, duže radno vreme, samo su neke od predloženih izmena. Takva zakonska rešenja drastično će smanjiti prava radnika ukoliko budu usvojena - kaže Milić.

2024 © - Vesti online