Četvrtak 07.11.2013.
21:55
Beta

Jagland: Nikako ne ugroziti proces u Briselu

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland
 

Jagland je u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem podsetio na neutralan status Saveta Evrope u odnosu na kosovsko pitanje i dodao da su sve aktivnosti Saveta Evrope i procesa monitoringa usaglašene sa zvaničnim Beogradom, navodi se u saopštenju parlamenta.

"Naglasio je da je proces monitoringa važan za poštovanje standarda Saveta Evrope u poštovanju ljudskih prava i da postoji značajan prostor za delovanje, bez ulaženja u pitanje konačnog statusa, pri čemu ne treba činiti bilo šta što bi ugrozilo proces u Briselu", dodaje se.

Stefanović je rekao da su lokalni izbori na Kosovu, održani 3. novembra, dobar korak, i pored "prigovora na sam proces izbora".

Istakao je da je bezbednost Srba na Kosovu još uvek razlog za zabrinutost.

"Izražavajući zahvalnost za principijelno poštovanje pozicije Srbije, kao članice Saveta Evrope, odnosno njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, Stefanović je zahvalio i na pomoći Stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i ocenio da je njen rad u Savetu Evrope verovatno najaktivniji od pristupanja Srbije toj organizaciji", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online