Petak 08.11.2013.
14:24
Vesti

Međugorje zabranjeno u SAD

Vatikan je krajem prošlog meseca poslao pismo Katoličkoj biskupiji u SAD-u, u kojem izričito zabranjuje propovedanje vidiocima iz Međugorja u američkim crkvama.

Apostolski nuncije Vigano


Naime, u pismu koje je stiglo od vatikanske Kongregacije za nauk vere koja još uvek istražuje tvrdnje vidioca, apostolski nuncije Karlo Maria Vigano od američkih biskupa

Zdravo za gotovo


Vigano u pismu podseća na izjave bivših jugoslovenskih biskupa iz 1991. godine u kojima navode da na osnovu istraživanja koja su do tada urađena, nije moguće utvrditi da su se ukazanja desila.
"Iz toga sledi, dakle, da sveštenicima i vernicima nije dozvoljeno da učestvuju na sastancima, konferencijama ili javnim proslavama u kojima će se verodostojnost takvih 'ukazanja' uzeti zdravo za gotovo. Da bi se, dakle, izbegli skandal i zbunjenost, nadbiskup Miler traži da biskupi budu informisani o ovom pitanju što pre", napisao je Vigano.

je izričito zatražio da ne dopuštaju propovedanja o Međugorju u svojim crkvama dok komisija koja radi na slučaju Međugorja ne završi svoj posao i predoči izveštaj.

Verski analitičari u SAD-u su ovo pismo Vatikana shvatili kao nagoveštaj da Katolička crkva neće odobriti ukazanja u Međugorju kao validna i utemeljena.
Teri Kolafrančesko, osnivač Karitasa u Birmingemu, gde se propovedaju ukazanja iz Međugorja, kaže da Crkva u ovom slučaju pravi kontradiktornosti "šaljući zbunjujuće signale".


U Vatikanu, centru Katoličke crkve, pomno prate dešavanja u Međugorju već više od dve decenije, a konkretni zaključci još uvek nisu objavljeni. Vigano u pismu Katoličkoj crkvi SAD-a navodi da je vidioc Dragičević trebalo da se pojavi u nekoliko crkava kako bi predstavio fenomen Međugorja.


"Predviđeno je, osim toga, da će gospodin Dragičević doživeti 'ukazanja' tokom posete. Kao što je dobro poznato, Kongregacija za nauk vere je u procesu istrage određenih doktrinarnih i disciplinarnih aspekata fenomena Međugorja", napisao je Vigano u pismu.

Desetine miliona hodočasnika

 

Međugorski fenomen počeo je 24. juna 1981. na Podbrdu kod Međugorja, kada se, prema ličnim tvrdnjama šest vidioca, Gospa prvi put pojavila. Budući da su bili iznenađeni i zbunjeni, tek sutradan, 25. juna 1981. godine, su Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Marija Pavlović i Jakov Čolo prišli Gospi, pa se taj datum uzima kao godišnjica ukazanja Blažene Device Marije, koju u Međugorju zovu Kraljica Mira. Navodno se Gospa i 32 godine kasnije ukazuje međugorskim vidiocima.


Od tada do danas reke vjernika, procenjuje se, više desetina miliona, pohode ovo mesto molitve i mira.

2024 © - Vesti online