Četvrtak 07.11.2013.
16:37
Beta

''VRS nije gađala Markale''

Osporavao navode veštaka: Ratko Mladić

General Mladić, u to vreme komandant VRS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva, kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. Po optužnici, jedna minobacačka granata, ispaljena sa srpskih položaja, ubila je na Markalama 5. februara 1994. godine 66 građana, a ranila oko 140 osoba.

U glavnom iskazu, početkom ove nedelje, Higs je potvrdio nalaze nekoliko istraga Unprofora i sarajevske policije da je projektil ispalila VRS. Prikazujući fotografije sa pijace, Mladićev branilac Branko Lukić sugerisao je da - nasuprot rezultatima tih istraga - minobacačka granata nije mogla pasti na tlo zbog gusto raspoređenih pijačnih tezgi, koje su imale ravne krovove.

Britanski oficir uzvratio je da "nije video nikakve dokaze o rasporedu tezgi" i ponovio da su "istrage utvrdile da je granata eksplodirala na tlu", te da nije udarila u krov nijedne od tezgi.

Zastupnik odbrane zatim je tvrdio da na istražnim skicama sarajevske policije tezge sa Markala nisu bile prikazane istinito, odnosno da su krovovi prikazani kao kosi, a ne kao ravni, kao i da je njihova širina različita. Higs je prihvatio da je "izgleda tako".

Advokat Lukić je tvrdio, prikazujući fotografiju prevrnute tezge, snimljene posle eksplozije, da se na njenom donjem delu vide tragovi eksplozije, sugerišući da je mina bila postavljena ispod tezge. Ograđujući se da je "teško odgovoriti", Higs je rekao da bi ukoliko su na donjem delu tezge "zaista nagoreli delovi", "bilo moguće" da su to tragovi eksplozije.

Po Mladićevoj odbrani, nije bilo moguće da rep granate, pronađen na Markalama, posle eksplozije bude potpuno prekriven šutom i zabijen duboko u asfalt, kao što je zabeleženo na televizijskim snimcima. Svedok je odgovorio da je, pod određenim uslovima, uobičajeno da rep granate posle detonacije bude potpuno prekriven ostacima podloge u koju je projektil udario.

Branilac Lukić, sutra će nastaviti ispitivanje veštaka Higsa. General Mladić optužen je i za ratni zločin u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koja je u sedam opština imao razmere genocida i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95. godine.

2024 © - Vesti online