Četvrtak 07.11.2013.
16:24
Beta

Dačić: Interes Srbije su slobodni mediji

Premijer Srbije Ivica Dačić
 

"Interes Vlade je da osnaži medije, da novinarima vrati dostojanstvo i osigura bezbednost jer javnost je namoćniji kontrolor vlasti", rekao je premijer na otvaranju dvodnevne ministarske konferencije "Sloboda izražavanja i demokratija u digitalnoj eri - mogućnosti, prava, odgovrnosti".

Dačić je ukazao da su novinari slabo plaćeni, izloženi pritiscima, zbog čega ima autocnezure i senzacionalizma. Dodao je da država "sprovodi široku akciju" kako bi identifikovala ubice novinara.

Govoreći o funkcionisanju medija u sadašnje doba digitalizacije, Dačić je ukazao da nedostaju propisi kojima se reguliše rad digitalnih medija, a ta oblast mora da se uredi tako da se zaštite ljudska prava.

"Regulacija, bez ograničavanja slobode izražavanja", poručio je
 

Dačić i dodao da država nastoji da set medijskih zakona koji će se uskoro naći pred poslanicima, uskladi sa evropskim propisima.

Domaćin skupa, generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland ukazao je da je zbog neograničene sloboda izražavanja u digitalnim medijima, neophodno propisima štititi slobodu javne reči od govora mržnje i neprofesionalnosti.

"Postoji i ta tamna strana digitalizacije. Diktatori mogu da kontrolišu medije ne samo kroz mito i brutalne mere, već i putem interneta. Zato je neophodno za zaštitimo medije i osiguramo slobodu izražavanja jer bez toga nema demokratskog društva", rekao je Jagland.

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Devenport je rekao da se od Srbija kao kandidata za prijem u EU očekuje da primeni najviše demorkatske standarde u sferi medija.

2024 © - Vesti online