Četvrtak 11.03.2010.
08:24
Srna

Španci izručuju Crnogorca BiH

''Postoji mogućnost privremene predaje Vlahovića vlastima BiH kako bi protiv njega počeo sudski proces i ovde (u BiH). Vlada će istražiti tu mogućnost, a o izručenju Vlahovića BiH krajnju riječ imaće Sud u Španiji koji to može dozvoliti'', rekao je Rubalkabo u Sarajevu nakon sastanka sa ministrom bezbednosti BiH Sadikom Ahmetovićem.

Prvo bi eventualnu kaznu izdržavao kod nas, pa onda u BiH :Alfred Perez Rubalkabo
 

Prema njegovim rečima, na taj način Vlahović bi bio istovremeno procesuiran i u Španiji i u BiH, ali bi eventualnu zatvorsku kaznu morao prvo da izdržava u Španiji, gde se tereti za oružane napade i pljačku.

Španska policija uhapsila je u gradu Alikante Veselina Vlahovića Batka, osumnjičenog za ratne zločine počinjene u BiH tokom 1992. i 1993. godine. Tužilaštvo BiH je izdalo poternicu za Vlahovićem zbog teškog kršenja Međunarodnog humanitarnog prava, te se očekuje da Španija Vlahovića izruči BiH.

On je uhapšen u okviru policijske istrage o organizovanoj grupi državljana istočne Evrope koja je umiješana u nasilne pljačke kuća.

Rubalkabo je na konferenciji za novinare izrazio podršku Španije BiH na putu ka članstvu u NATO, i liberalizaciji viznog režima BiH sa EU, kao i odlučnost da se pojača saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova Španije i Ministarstva bezbjednosti BiH, kao i postojeće dobre veze dvije zemlje.

I crnogorsko Ministarstvo pravde najavilo je da će tražiti od španskih vlasti izručenje crnogorskog državljanina Veselina Vlahovića.

2024 © - Vesti online