Četvrtak 07.11.2013.
16:12
Beta

''Zapadnoevropska šestorka tek kada Srbija prizna Kosovo''

Vlasi je za kosovski informativni portal ''Ljajmi'' ocenio da bi učešće Kosova u "zapadnobalkanskoj šestorci" imalo smisla tek pošto Srbija prizna Kosovo, kada bi, po njegovim rečima, saradnja Kosova u regionalnim inicijativama imala više smisla.

Azem Vlasi

Ideja o regionalnoj asocijaciji "zapadnobalkanske šestorke" stigla je sredinom septembra iz Crne Gore. Grupu bi činile Crna Gora, Srbija, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, pri čemu, kako je objašnjeno, uzimajući u obzir Rezoluciju 1244 UN, status Kosova ne bi bio prejudiciran.

Komesar Evropske unije (EU) za proširenje Štefan File prošle nedelje je pozdravio inicijativu Crne Gore, navevši da posebno ceni to što bi "zapadnobalkanska šestorka" donela unapređenje saradnje među zemljama u oblastima koje su važne i za EU.

Po oceni Vlasija, učešće Kosova u takvoj asocijaciji ne bi donelo uspeha ako prethodno Srbija ne prizna Kosovo. Kao argument za tu ocenu Vlasi je naveo saradnju među zemljama u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA) gde, kako kaže, Kosovo ima teškoća usled blokade iz Beograda.

"(CEFTA) ne funkcioniše i tu ništa ne radi. Nismo ni u kakvoj federaciji, manite bilo kakvu federaciju! Ne možemo se nositi sa Srbijom sve dok Srbija zvanično ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Vlasi, nekadašnji visoki kosovski i jugoslovenski funkcioner.

Crnogorska ideja, po njegovim rečima, ne može funkcionisati ako neko pokuša da je tumači kao ideju o "novoj Jugoslaviji".

"Vrsta asocijacije poput regionalne asocijacije u izveštajima EU bila bi nešto drugo, ali bilo kakvo ime navedeno u smislu federacije, kao savez, za nas Albance bio bi neprihvatljivo", ukazao je Vlasi, dodavši da bi kosovske Albance to acosiralo na Jugoslaviju.

"Drugi su zloupotrebili (jugoslovensku) federaciju kako bi nas doveli u veoma tešku situaciju... Zato imamo razloga da budemo oprezni prema takvim idejama", objasnio je Vlasi.

Kako je rekao, ako bi Kosovo ušlo u takvu asocijaciju, suočilo bi se s dve zemlje koje ga nisu priznale kao državu - sa Srbijom i sa Bosnom i Hercegovinom. Vlasi je naveo da ne zna zbog čega je Štefan File podržao ideju o formiranju "zapadnobalkanske šestorke".

"Oni (Brisel) podržavaju svaku ideju o regionalnoj saradnji. Ni u kojem slučaju ne može biti podržana jedna asocijacija koja krnji suverenitet i ustavni državni status koji imaju sve ove (zapadnobalkanske) države", zaključio je Vlasi.

2024 © - Vesti online