Četvrtak 11.03.2010.
12:00
T. Zečević - Vesti

VMA: Za godinu pregledali 500.000 pacijenata

PONOSAN NA USPEHE VMA: General-major prof. dr Miodrag Jeftić

Sve je na Vojnomedicinskoj akademiji isprepletano - prošlost, sadašnjost i sutrašnjica. U tom duhu, ovih dana dočekala je i svoj 166. rođendan. U dvorištu zgrade tim povodom otkriven je spomenik jednom od utemeljivača Vojnog saniteta kneževine i karljevine Srbije dr Mihajilu - Miki Markoviću i to, kako je rečeno, nije bilo samo puko podsećanje, već duboka privrženost temeljima na kojima ova ustanova počiva.


Minula godina na VMA obeležena je i upisom prve generacije studenata Medicinskog vojnog fakulteta, a na svečanosti su pormovisani i novi doktori medicinskih nauka, koji jasno označavaju naučnu budućnost i stvaralačku snagu ove autoritativne zdravstvene ustanove. Vojnomedicinska akademija s pravom može da se pohvali i podužim spiskom osvojenih i primenjenih originalnih metoda u lečenju i najtežih oboljenja. Nisu izostala ni međunarodna priznanja koja su istovremeno postala i priznanja srpskoj medicini.


- Ponosimo se našim hirurškim timom koji je više nego uspešno položio međunarodni ispit u okviru misije UN u Čadu. VMA je dobila sve neophodne sertifikate ISO i akreditacije za pet laboratorija. Uručeno nam je najviše priznanje za kompletno medicinsko zbrinjavanje najveće sportske manifestacije u Srbiji i te godine u svetu - Univerzijade 2009.

U HUMANITARNOJ MISIJI: Tim hirurga sa vma u Čadu

Na naučnim i stručnim poljima, znanjem i sposobnostima naših lekara pomeramo granice medicine. Domaćinskim poslovanjem obezbeđujemo novac za nabavku najsavremenijih aparata. A da smo ustanova od nauke medicinske struke potkrepljuje i činjenica da brinemo o zdravlju kompletnog diplomatskog kora u Beogradu.

Baza za usavršavanje


Poslednjih godina Vojnomedicinska akademija postala je i baza za usavršavanje mnogih inostranih stručnjaka iz raznih medicinskih oblasti. Samo u prošloj godini razmenjivali su iskustva lekari iz Kine, Libije, Kipra, Austrije, SAD, Velike Britanije, Grčke, Bugarske, Nemačke, Portugala, Španije, Češke, Sudana, Alžira, Egipta, Meksika, Japana i Kraljevine Norveške, koja je postala strateški naučnomedicinski partner VMA.

No, najviše nas raduje činjenica što srpski državljani sve više svoje poverenje poklanjaju baš nama - kaže general-major prof. dr Miodrag Jevtić, načelnik VMA.


A da je tako govore impozantni statistički podaci iz 2009. godine u kojoj je na VMA pregledana čitava armija od 500 hiljada pacijenata, a od njih je lečeno čak 35 hiljada. Veću polovinu sačinjavali su civilni osiguranici. Iste godine obavljeno je čak tri miliona laboratorijskih i dijagnostičkih procedura, urađeno oko 24.000 operacija od najjednostavnijih do najkomplikovanijih.

Vršene su transplantacije jetre, bubrega, koštane srži, matičnih ćelija, obavljeni najsloženiji neurohirurški zahvati, urađeno 400 operacija kičme. U domenu molekularne, regenerativne medicine, u primeni matičnih ćelija VMA je u ravni sa najeminentnijim klinikama sveta.

Tehnološka obnova


Uporedo sa usavršavanjem stručnog kadra, na Vojnomedicinskoj akademiji teku procesi tehnološke obnove. Tokom minule godine rekonstruisan je novi blok za funkcionalnu gastroenterologiju, kao i za pulmološku dijagnostiku. Puštena je u rad nova magnetna rezonanca snage tri "Tesle". Osavremenjena je oprema na Klinici za anesteziologiju i intenzivnu terapiju, u Institutu za transfuziologiju kao i u Klinici za urologiju.


Svi ovi rezultati ne bi mogli da se ostvare bez fascinantnog naučnog potencijala od 237 doktora medicinskih nauka, od čega 120 profesora i docenata koji su uveliko okupljeni oko dva megaprojekta i 64 naučnoistraživačka zadatka. Deo ovog stručnomedicinskog potencijala nalazi se trenutno u inostranim klinikma na raznim usavršavanjima.

Trenutno, više desetina mahom mladih doktora - ortopeda, grudnih i vaskularnih hirurga, kliničkih farmakologa i internista stiču dodatna znanja u SAD, Engleskoj, Nemačkoj, Kini iz svojih oblasi. VMA je samo pre tri godine bila na teškom raskršću, tada se pričalo čak i o prodaji ove ustanove, a danas je na fascinantnom putu uspona.

Novi doktori nauka


Koliko se na Vojnomedicinskoj akademiji vodi računa o napredovanju u struci govori i podatak da je samo tokom prošle godine šestoro lekara odbranilo doktorske disertacije iz raznih oblasti. Postali su doktori medicinskih nauka kardiolog Žaklina Davičević-Elez, farmakolog Zorica Vasić, neurolog Dragana Veljančić, stomatolog Dragan Gazivoda, urolog Predrag Aleksić i gastroenterolog Nebojša Manojlović.

2024 © - Vesti online