Četvrtak 07.11.2013.
10:35
Nezavisne novine

Dodik: Jača radikalni islam u BiH

U BiH ima više džamija nego u nekoj islamskoj državi, tvrdi Dodik
 

"U Federaciji BiH sada živi, odnosno došlo je 50.000 ljudi iz arapskog sveta. Oni pokušavaju da šire islam kao religiju. Mnogi od njih nose radikalna obeležja. Naravno da nas to veoma brine. U nastojanju da to rešimo, mi to pitanje javno otvaramo i želimo da svi aspekti budu dostupni svim relevantnim faktorima", rekao je Dodik.


Predsednik Srpske za "Glas Rusije" ističe da je danas islamizacija u BiH do te mere obuhvatila stanovništvo putem delovanja islamske verske zajednice da njihovih verskih objekata ima više nego u nekoj isključivo muslimanskoj zemlji.


"Ogroman novac je uložen u izgradnju džamija širom BiH. Tačnije, više od 1.000 džamija je izgrađeno samo za poslednjih nekoliko godina. Naravno, ja nemam ništa protiv tih objekata, ali imam protiv zloupotrebe vere", rekao je Dodik.


Dodik kaže da je vidljivo stvaranje određenih radikalnih grupa, a u samom Sarajevu su vehabije zauzele jednu džamiju i nisu htele da je napuste. "Ni danas to pitanje nije rešeno. Sve to unosi strah među stanovništvo i otvara pitanje kojim ćemo se morati baviti u budućnosti", rekao je Dodik.
 

Govoreći o ruskim dobrovoljcima koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu, Dodik je naveo da je prisustvo ruskih vojnika ojačalo uverenje da su Srbi na pravoj strani.


"Mnogi od njih su stradali i mi zaista imamo korektan odnos sa njihovim porodicama. Svaki put pokušavamo da budemo sa njima kada se obeležavaju neki datumi i pomeni. Naravno, onoliko koliko mi možemo, činimo sve da im pomognemo", rekao je Dodik.

2024 © - Vesti online