Četvrtak 07.11.2013.
10:24
Telegraf

Teraju decu na borbe u kavezu do suza

Ovo nije neobičan kraj borbe između dvoje statista boraca na televiziji − ovo je dečiji MMA ili Pankrejšn (Pankration), koji postaje sve popularniji među decom, odnosno njihovim roditeljima, u Sjedinjenim Američkim Državama. Deca koja imaju još jednocifren broj godina bore se u istom onom ambijentu kao odrasli borci, u osvetljenom ringu, dok brojna publika u mraku navija za što žešću borbu.

Pretpostavlja se da se oko tri miliona dečaka i devojčica, od kojih neki imaju tek po pet godina, međusobno tuku svake nedelje dok treniraju penkrejšn. Neki od njih ne nose zaštite za glavu dok se udaraju pesnicama, na kojima se nalaze veoma tanke rukavice.

Kritičari, koji čak i MMA borbe između odraslih nazivaju i "ljudskom borbom petlova", pokušavali su još 2008. godine da apeluju na guvernere država da se ovaj sport zabrani. MMA, ili mešovite borilačke veštine, jedan je od najzahtevnijih sportova današnjice, koji čini kombinacija različitih tehnika borilačkih veština, kao što su boks, tajlandski boks, rvanje, brazilski džiu džicu i džudo.

Kritičari dečji MMA nazivaju varvarskim i strahuju za bezbednost i za to kakav će efekat imati na ponašanje dece. S druge strane, neistomišljenici tvrde da se ovaj sport ne razlikuje mnogo od klasičnog boksa ili tradiconalne borilačke veštine, ističući da podstiče samodisciplinu, fer plej i vežbanje.

Jedan od boraca je sedmogodišnji Kristofer Arej. Koliko je uspešan u MMA ringu govore i komentari da je neustrašiv, po čemu je dobio nadimak Sakupljač ruku (The Arm Collector). Na jednoj od fotografija se vidi kako Arej leži na leđima i nanosi bol drugom dečaku, gušeći ga. Pošto je borba gotova Arejeovom pobedom, njegov poraženi protivnik Mejson Bramlet, takođe sedmogodišnjak, grca u suzama. Ova fotografija najbolje pokazuje koliko deci borcima nije mesto u ringu.

"Jesi li dobro? Da li želiš da prestaneš da se boriš?", pitao je sudija malog Mejsona. Dečak nije stigao da odgovori, njegov otac je odlučio da treba da ostane u ringu. 

Svemu ovome je prisustovao fotograf Sebastijan Montalvo, koji je putovao kroz zemlju i sakupio gomilu fotografija sa brutalnih mečeva dečaka i devojčica koji ni u školu nisu krenuli. U izjavi za CNN, Montalvo kaže da se deca bore zato što ih roditelji na to teraju, ne bi li im pojačali borilački duh.

"Roditelji osećaju ogroman takmičarski duh. Oni vole svoju decu sto posto i 'samo žele da njihova deca pobede'", rekao je Montalvo.

Pobornici dečjih MMA takmičenja tvrde da će na taj način deca naučiti da gube i da na fer način pobeđuju.

"Posle svakog meča, klinci bi trebalo da se rukuju. Jedan otac je počeo da viče na svog sina zato što nije želeo da se rukuje posle poraza", priča dalje Montalvo.

Sve je više mesta po SAD gde deca mogu da treniraju MMA. Međutim, pojavljuju se strahovi o bezbednosti toliko male dece koja treba da se bave jako naslinim sportom sa kontaktom.

Povrede, među kojima su najviše kontuzije i potresi mozga, stalni su rizik i doktori preporučuju da deca uvek nose zaštite za glavu dok treniraju. "Mislim da je ovo jako opasno po telo. Može da dovede do velikih povreda vrata, kostiju i ligamenata", rekla je doktorka pedijatrije Lisa Torton.

2024 © - Vesti online