Četvrtak 07.11.2013.
13:03
D. Dekić - Vesti

Baja od sto plata

Kakva, bre kriza: Dušan Bajatović

U Srbiji prosečna zarada iznosi blizu 43.000 dinara, a penzija 25.000 dinara.
Bajatović je "zaboravio", kako objavljuju "Naše novine", da navede apanaže od po 10.000 evra koje dobija kao predsednik Nadzornog odbora srpsko-ruskog osiguravajućeg društva Sogaz a. d. o. i kao direktor Južnog toka Srbija.


Prema podacima Agencije iz aprila ove godine, potpredsednik socijalista inkasira 1.500 evra kao direktor Srbijagasa i 270 evra kao narodni poslanik. Član je i tri nadzorna odbora, Jugorosgasa gde dobija 12.500 evra, Podzemnih skladišta Banatski Dvor koje mu donosi 3.000 evra, dok po istom osnovu dobija 440 evra u Informatici a. d. Beograd.


Pokušaj da kod glavnog aktera ove priče saznamo više detalja nije urodio plodom jer Bajatović nije odgovorio na naše poruke. I Agencija za borbu protiv korupcije nije odgovorila na pitanje da li je direktor Srbijagasa prećutao dve funkcije i hoće li odgovarati za to.
 

Bakšiš od 4.000 evra

Da je vrlo darežljiv, Dušan Bajatović je pokazao kada je prošle godine socijalno ugroženim pojedincima i porodicama dao osam miliona dinara, a pre toga 6,5 miliona. Prepričava se i da je na slavlju posle venčanja teniserke Tatjane Ječmenice sa direktorom Rukometnog kluba Vojvodina Darkom Jeftićem u novosadskom hotelu Park muzičarima ostavio bakšiš od neverovatnih 4.000 evra, ali on tu informaciju nije potvrdio ni demantovao.

Da je svaki funkcioner dužan da prijavi imovinu i primanja iz javnih prihoda, ukazuje Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija i pojašnjava da ukoliko Bajatović to nije u potpunosti uradio, pokreće se, u zavisnosti od počinjenog dela, prekršajni ili krivični postupak.


- Za sada je ova priča medijska i istinu znaju samo Agencija za borbu protiv korupcije i sam Bajatović - kaže Nenadić i dodaje da i javnost sa tim slučajem treba da bude upoznata.


On se osvrnuo i na pitanje visine primanja koje, kako navodi, može da se čini nevažnim, ali je važno, jer je reč o velikim sumama.
- U obimu u kojem je država vlasnik nekog preduzeća, ona treba da utiče na primanja ne samo direktora Srbijagasa, već i drugih i da ona budu manja od postojećih - naveo je Nenadić.


Bajatović je i prema rečima urednika antikoruptivnog sajta Pištaljka Vladimira Radomirovića morao da prijavi sve što radi.
 

Zastarele prijave

U aprilu ove godine Državna revizorska institucija je posle analize poslovanja Srbijagasa u 2011. podnela dve nove prijave protiv Bajatovića, i to za prekršajni postupak i za privredni prestup. Prethodne prekršajne prijave podnete decembra prošle godine su, kako je pre tri dana obelodanila ministarka energetike Zorana Mihajlović, prošlog meseca u Prekršajnom sudu u Novom Sadu odbačene zbog zastarelosti.

- Jedno pitanje je koliko neki direktor prima, a drugo šta je za taj novac uradio i koji su efekti tog rada. Neverovatno je da plaćamo Bajatovićevu ogromnu zaradu i dug Srbijagasa koji, kako smo čuli, iznosi milijardu evra - kaže Radomirović. On ističe da ima još takvih primera ljudi koji su direktori po partijskoj liniji sa odličnim primanjima i minusom u poslovanju. Ima, dodaje, i ministara sa platom od 1.000 evra koji dobijaju još novca po osnovu članstva u odborima.


Radomirović smatra da do prikrivanja zarada dolazi jer državni poslenici nisu navikli na obavezu prijavljivanja, ali i zato što ni javnost ne vrši dovoljno snažan pritisak da tu zakonsku obavezu ispunjavaju.


- To je odgovor koji su dužni građanima i ako izostane, na izborima bi trebalo da budu kažnjeni - naglasio je urednik Pištaljke.

2024 © - Vesti online