Sreda 06.11.2013.
20:35
24sata.hr

Vatikan pita vernike: Šta mislite o gejevima i razvodu?

Papa Franja se slikao sa vernicima
 

Katolička crkva u Velikoj Britaniji već je anketu postavila na svojim internet stranicama kako bi svojim pripadnicima olakšali da kažu svoje mišljenje. A isto se očekuje i od ostalih biskupa širom sveta.

Papa Franja je svojevremeno rekao da Crkva treba da ublaži svoja stroga učenja o porodici. Smatra da ako Crkva nastavi s opsedanjem o pitanjima kao što su razvod i pobačaj, rizikuje da se "sruši poput kule od karata".

Anketa koja se proteže na nekoliko stranica postavljaće pitanja o razvodu braka i zajedničkom životu bez venčanja, prihvatanju istopolnih partnerstava i prava na usvajanje dece homoseksualnih parova pa čak i o poligamiji i surogat majčinstvu. Na mnoga pitanja vernici neće moći da odgovore s da ili ne, već će svoje mišljenje morati i da obrazlože.

- Vatikan pod vladavinom pape Franje pruža ruku narodu, ali i ohrabruje biskupe da pažljivije slušaju svoje vernike - kazao je nadbiskup kardinal Francis Džordž iz Čikaga.

Mišljenja vernika pomoći će Vatikanu da se pripremi za Biskupsku sinodu koja će se održati u oktobru 2014, a trebala bi da se baviti širenjem Jevanđelja u današnjem društvu.

2024 © - Vesti online