Sreda 06.11.2013.
18:39
Beta

Naučnici: Arafat je otrovan polonijumom

Jaser Arafat - Nekadašnji palestinski političar, revolucionarni vođa i državnik koji se smatra jednom od najkontroverznijih ličnosti s kraja 20. i početka 21. veka.
 

Kako navode u izveštaju naučnici Univerzitetskog centra sudske medicine u Lozani, u ostacima Arafatovih rebara i karlične kosti nađen je "neprirodno visok nivo polonijuma", kao i u zemlji u kojoj je sahranjen, prenosi TV "Al Džazira Balkans".

Pročitajte sve što smo pisali o Jaseru Araftu OVDE

Pošto su, radi ispitivanja, ostaci Arafatovog tela ekshumirani iz mauzoleja u Ramali, na okupiranoj Zapadnoj obali, švajcarski naučnici su ih preuzeli uzorke novembra prošle godine i analizirali u saradnji s kolegama iz Francuske i Rusije.

Dejv Barklej, američki forenzičar i patolog, rekao je za Al Džaziru da je siguran da je Arafat ubijen.

"Jaser Arafat je umro od posledica trovanja polonijumom. Našli smo dokaz uzroka njegove smrti. Ne znamo ko je to uradio. Nivo polonijuma u rebru Jasera Arafata, koje je analizirano, je oko 900 milibekerela. Zavisno od stručnih referenci, to je 18 ili 36 puta više od proseka", rekao je Barklej.

Arafat je umro 2004. godine u 75. godini u vojnoj bolnici nedaleko od Pariza, nekoliko nedelja pošto se ođednom teško razboleo u Palestini. Francuski lekari su u vreme njegove smrti rekli da je umro od izliva krvi u mozak.

2024 © - Vesti online