Sreda 06.11.2013.
16:17
Srna

"Staljingrad" - najgledaniji ruski film svih vremena

Staljingrad, film koji je osvojio ceo svet zbog svoje ljudske priče
 

Ovaj film, koji je kod konzervativnog dela ruske javnosti (kao i u slučaju fimova "Spaljeni suncem 2 i 3" Nikite Mihalkova) izazvao negodovanje i optužbe da "previše pozitivno prikazuje nemačke vojnike" uz pozive na zabranu prikazivanja, ruski je kandidat za nagradu "Oskar".

U zemljama bišeg SSSR-a film je zaradio još 180 miliona rubalja. Ukupna zarada znatno premašuje pokazatelje prethodnog ruskog rekordera, filma Timura Bekmambetova "Ironija sudbine". Istovremeno, prikazivanje filma započinje i u evropskim zemljama, na teritoriji Azije i Amerike. Producenti napominju da je prvi put u Rusiji snimano u formatu "IMAX 3D".

Realne istorijske činjenice poznate su celom svetu: Staljingradska bitka, koja je prelomila tok Drugog svetskog rata, bitka je kojom je započela ofanziva sovjetske vojske i koja je završena kapitulacijom nemačke armije u Berlinu.

U centru filma je dirljiva priča: grupa sovjetskih vojnika brani kuću koju su opkolili Nijemci. Film govori o poslednjim trenucima života ovih ljudi, o prijateljstvu, hrabrosti, saučešću i ljubavi...

Poslednji podaci govore da je "Staljingrad" zaradio 8,3 miliona dolara za prva četiri dana prikazivanja u Kini. To je najuspešniji start u distribuciji jednog filma, snimljenog izvan Kine ili Holivuda.

2024 © - Vesti online