Sreda 06.11.2013.
15:34
Srna, Beta

Putinov čovek: Ministarka sabotira Južni tok

Ministarka menja dogovor dva predsednika, navodi Rešetnjikov
 

Rešetnjikov je za sutrašnje izdanje nedeljnika "NIN" upozorio da je stav Srbije o ovom pitanju prilično nedosledan i izrazio žaljenje zbog toga.

"Nikolić i Putin su razgovarali o pitanjima u vezi sa izgradnjom 'Južnog toka'. Nažalost, stav Srbije o ovom pitanju prilično je nedosledan. Dva predsednika se dogovaraju o jednom, a zatim srpski ministar energetike iznosi izmenjeni stav koji Rusija ne može da odobri", rekao je Rešetnjikov.

Ministarka: Ne sabotiram

 

Ministarka Mihajlović izjavila je da nisu argumentovane tvrdnje da ona sabotira dogovor predsednika Srbije i Rusije. "To je pokušaj da se napravi nepostojeća napetost i da se destabilizuju odnosi bez i jednog argumenta", rekla je ninistrka.

 

Ona smatra da su te tvrdnje pokušaj da se u "centar priče stavi nešto što ne postoji" i da se pažnja skrene s važnih stvari kao što su ekonomske mere vlade, reforma Srbijagasa i drugi problemi.

 

"Za mene su najvažnije činjenice. Ovo ministarstvo i ova vlada su za godinu i po uradili više za Južni tok, nego ijedna prethodna vlada", rekla je Zorana Mihajlović.

On je naglasio da ovi problemi traju već izvesno vreme i da je Putin još u septembru prošle godine sugerisao srpskom predsedniku da se definiše jasan stav Srbije u vezi sa ovim pitanjem.

"Nemoguće je da predsednik govori jedno, a njegov ministar nešto sasvim suprotno. U protekloj godini nikakvih promena u tom smislu nije bilo, Zorana Mihajlović nastavlja da sabotira sporazum dva predsednika", ponovio je Rešetnjikov.

On je podsetio da se, povodom poslednjeg susreta lidera dve zemlje, u srpskim medijima pojavila vest da je Putin rekao Nikoliću "dogovorite se, na kraju, ko je gazda u kući".

"Zvanični ruski mediji ove reči ne prenose, ali u principu, nemamo razloga da sumnjamo da je Putin mogao ovako nešto da izjavi", rekao je Rešetnjikov.

Direktor RISI, čiji je pokrovitelj Putin i čiji ogranak odnedavno deluje u Beogradu, istakao je da "konfuzija i oklevanje u srpskom rukovodstvu, kada desna ruka ne zna šta radi leva, ne mogu da ne izazovu nedoumice kod ruskih vlasti".

2024 © - Vesti online