Utorak 05.11.2013.
20:56
Vesti, FK Partizan

Partizan: Zvezdo, državo, ajde da zajedno likvidiramo nasilje!

Žrtve nasilja: Država mora da pomogne večitima u borbi protiv huligana

Posle Zajednice superligaša, koja je suspendovala stadione Crvene zvezde i Partizana do odluke Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije zbog incidenata na 145. večitom derbija i saopštenja FK Crvena zvezda, oglasio se i FK Partizan.

"Srpski fudbal je ponovo poslao u svet ružnu sliku o sebi. Kao i mnogo puta do sada posle večitog derbija se ne priča o golovima, igri i igračima, već o incidentima, obračunima navijača na stadionu, ulicama i drumovima Srbije …

Razočarani smo saopštenjem našeg večitog rivala. Svaljivanje odgovornosti na navijače jednog kluba, zatvaranje očiju pred očiglednim i dubokim problemima ne vodi njihovom rešavanju, može da bude samo kontraproduktivno.

Ne želimo da polemišemo i licitiramo čiji su navijači bolji ili gori, ali moramo da podsetimo na večiti derbi 08.04.2009. godine kada je na Stadionu Partizana spaljeno i uništeno 1.125 stolica na severnoj tribini, na 18.05. ove godine kada je spaljeno i uništeno 535 stolica, na utakmicu od 26.11.2011. godine kada su na stadionu Crvene zvezde igrači Partizana gađani pirotehničkim sredstvima i u poluvremenu nisu mogli da dođu do svlačionice. Tada se nije adekvatno reagovalo i lančano nasilje se nastavilo. Crna lista incidenata je, na žalost, dugačka. Budimo pošteni jedni prema drugima i priznajmo da je, da su se pravila strogo primenjivala, većina večitih derbija u poslednjih petnaestak godina mogla da bude prekinuta, a neki nisu trebali ni da otpočnu.

 

Najveće žrtve ovog stanja su fudbalski sport i fudbalski klubovi, pokrenimo zajedničku akciju da onaj ko poseduje moć i sredstva, a to je država i državni organi, likvidira, uz našu pomoć, nasilje na sportskim borilištima. Uvereni smo da i naši sportski rivali iz FK Crvena zvezda dele to mišljenje.

Ne slažemo se sa metodom pritiska na disciplinsku komisiju i takmičarske organe i pozivamo ih da incidente sa poslednjeg večitog derbija sankcionišu u skladu sa propisima. Svako treba da bude svestan svoje odgovornosti i da prihvati zakonski izrečenu kaznu. Naravno, i propise i njihovu primenu u praksi treba menjati, jer trenutno jedino klubovi snose posledice nasilja na sportskim priredbama.

Priključujući se opštoj osudi svih incidenata koji su se dogodili na stadionu Crvene zvezde i van njega, apelujemo na sve, pre svega na državne organe, sportske organizacije i klubove da zajedničkim snagama odstranimo huligane iz sporta.

Da se više ne ponovi: Sramna slika sa 145. večitog derbija

2024 © - Vesti online