Utorak 05.11.2013.
22:48
Beta

Srpski vojnici (130) otišli u mirovnu misiju

Pešadijska četa od 130 vojnika Vojske Srbije otputovala je sa niškog aerodroma u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu
 

Starešine i vojnike 31. pešadijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske ispratili su komandant Treće brigade brigadni general Želimir Glišović i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović.

- Mi smo u proteklih nekoliko dana organizovali i pomorski transport glavne opreme, rekao je Pajović i dodao da se brod nalazi u blizini Kipra i sutra će u jutarnjim satima uploviti u luku Bejrut.

Vojnici koji će doputovati u Bejrut avionom biće prebačeni do baze Mardžajuna na jugu Libana i sutra će biti u bazi na poziciji UN 966 u blizini mesta Kakotela, precizirao je Pajović i naveo da iskustva iz prethodnih misija pokazuju da vojnici Srbije stiču u mirovnim operacijama značajno samopouzdanje i savlađuju viši nivo obuke, budući da rade u internacionalnom okruženju i međunarodnim štabovima i da izvršavaju zadatke u približno ratnim uslovima.

Do polovine novembra tim iz Specijalne brigade Kopnene vojske krenuće u bazu u Džibutiju, gde će boraviti nekoliko dana, a od 6. decembra specijalci će se će se ukrcati na brod UN "Karolina Skan", iz svetskog programa za hranu, i nastaviti sa zaštitom tog broda u narednih osam meseci, navelo je Ministarstvo odbrane.

2024 © - Vesti online