Sreda 06.11.2013.
08:00
Vestionline

Bicikli se prodaju više nego automobili

Bicikl je najpoželjnije prevozno sredstvo za mnoge u Evropi
 

U Španiji je prodaja bicikala prvi put u istoriji pretekla prodaju novih automobila. U Italiji se to dogodilo prošle godine otprilike u ovo vreme. Tada je prvi put od kraja Drugog svetskog rata broj prodatih bicikla nadmašio broj prodatih automobila. Zemlja ponosna na svoje "ferarije" i "lamborginije" suočena je, poput drugih zemalja EU, s najvećom krizom automobilske industrije od 1946. godine.

Tokom prošle godine prodaja bicikala nadmašila je prodaju automobila u skoro svakoj evropskoj zemlji izuzev Belgije i Luksemburaga. Top pet država po prodaji bicikala su Nemačka, Britanija, Francuska, Italija i Španija.

Istovremeno, ove godine je zabeležena najniža prodaja automobila u EU u poslednjih 20 godina. Kako zbog aktuelne recesije politika nameće sve oštrije mere štednje, a cene goriva rastu u nebo, ne čudi što je kupovina novih automobila pala na najniže grane.

Mnoge porodice sve češće kupuju bicikle, odriču se svog drugog porodičnog auta i putovanja dele sa drugima u jednom zajedničkom automobilu.

U Sjedinjenim Državama situacija je nešto bolja. Prodaja automobila je prošlog meseca skočila na nivo pre recesije. Međutim, američki proizvođači automobila suočavaju se s novim problemom. Mnogi mladi više nisu zainteresovani za kupovinu automobila.

2024 © - Vesti online