Utorak 05.11.2013.
14:17 >> 22:44h
Telegraf, Beta

Dačić: Tražićemo poništenje izbora

"Na sastanku s Eštonovom i Tačijem, jedna od tema za razgovor biće i poništenje izbora na severu Kosova i Metohije, kao i na svim mestima gde su Srbi bili onemogućeni da glasaju i gde su bili zastrašivani", kazao je Dačić za Telegraf.rs.

Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači

Dačić je rekao da će se razgovarati i o počinjanju aktivnosti za formiranje zajednice srpskih opština.

Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić tražiće da se ponište izbori na severu Kosova i Metohije, kao i na svim mestima gde su Srbi bili onemogućeni da glasaju ili su zastrašivani.

- Vlada ne može pomoći Srbima sa Kosova, ako oni ne uvaže njene stavove o islasku na izbore. Osnovni naš cilj bio je da Srbi izađu na izbore i izaberu svoju legalnu i legitimnu vlast i formiraju zajednicu srpskih opština, koja bi bila legalna i legitimno priznata od Prištine, Brisela i međunarodne zajednice. Mislim da smo u  tome uspeli. Kako glasate i da li glasate, tako će vam biti. Mi poštujemo vaš stav, poštujte i vi naš, a Vlada i ogromna većina građana su za izlazak na izbore, rekao je Dačić i najoštrije osudio nasilje i pritisak koji je vršen na Srbe koji su želeli da glasaju ili koji su bili kandidati.

Svi koji su odgovorni za incidente biće procesuirani, dodaje on.

- To se nije desilo samo na izborima. Vršen je pritisak, ljudi su prolazili kroz strahovite pritiske. Čak je i fizički prećeno, bačene su bombe. Sramotno je i žalosno što su to Srbi radili jedni protiv drugih, rekao je Dačić.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton najavila je da će se u sredu u Briselu sastati sa premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem kako bi razgovarali o daljim koracima u izbornom procesu i sprovođenju Briselskog sporazuma. 

U izjavi za medije Eštonova je navela da "snažno osuđuje" nasilje na pojedinim glasačkim mestima u severnoj Mitrovici.

Nepoznate osobe upale su u nedelju na tri biračka mesta u severnoj Mitrovici i razbili biračke kutije nakon čega je glasanje prekinuto.

Izbore na severu Kosova obeležila je mala izlaznost.

Specijalni izaslanik i šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar najavio je mogućnost da se lokalni izbori na Kosovu ponove na tri glasačka mesta u severnom delu Mitrovice.

2024 © - Vesti online